05/09/2010

Paardebloem - Composieten familie

paardebloem 1.jpg

De paardebloem is een van de meest bekende wilde plant. De plant is als een urinedrijvend middel beschreven. De plant heeft een bitter tonicum die bloedzuiverend en laxerend is. In de volksgeneeskunde werd het ook gebruik om pleisters of kompres om eczeem en andere huidziekte te behandelen. De bladeren zijn rijk aan proteïnen, provitamine A en vitamine C. Ze bevatten ook vitamine B1, B2, E en verschillende mineralen. De wortel bevat tannine, inuline, een bitter stof en rubber. De bladeren zijn onbehaard, langgerekt en gesneden in zaagtand. Helder gele bloemen die uitsluitend uit lintbloemen bestaande hoofjes op een lange uit de wortelstok ontspringende holle bloemsteel. De wortel is lang en draaiende, de dikte van een vinger, roodbruin buiten, wit en melkachtige binnen in. De vruchten zijn langwerpig dopvruchten, gestreept, bekroond door een vederlichte pluim om de vlucht op verre afstanden te verspreiden.

GEBRUIK :

- De bladeren en de wortels worden in infusie en van een afkooksel gebruikt, ze worden als een sterke bittere tonic, diureticum, galgang en zuiverend beschouwd.

- De infusie wordt met 30 tot 60 gram vers of gedroogde bladeren per liter water bereid.

-Het afkooksel wordt met 50 tot 60 gram fijngehakte wortels per liter water. We laten een paar minuten koken. De infusie zoals het afkooksel wordt in de loop van de dag genomen. Drie tot zes koppen, met rozemarijnen honing gezoet.

- Als bloed zuiveraar, krijg je opmerkelijke resultaten om het wegnemen van eczeem, steenpuisten,zweren en andere onmogelijke huiden problemen.

- We zullen met veel succes paardebloem tegen geelzucht, verschillende aandoeningen van de lever en galblaas, stoornissen in de bloedsomloop constipatie, slechte eetlust, adverkalking, diabetes, maag pijn, jicht, reuma en nieren luiheid gebruik maken.

OOGST :

- De bladeren worden bijna het hele jaar geplukt, maar ze zijn vaak malser en minder bitter in het vroege voorjaar.

- De knoppen en de bloemen zijn in het voorjaar en de zomer verzameld.

- Oogst de wortels in de herfst.

INSTANDSHOUDING :

- De bladeren en de wortels kunnen gedroogd worden.

- De bloemenknoppen zijn in azijn bewaard.

RECEPT :

- In de keuken worden vooramalijk jonge paardebloemen bladeren gebruikt. Hoe jonger ze zijn, zijn ze smaakvol en mals. Bescherm tegen het licht, de bladeren zijn dan verkleurd en smaken beter, omdat ze hun bittering hebben verloren. Ze worden in salades gegeten of in kleine hoeveelheiden in sauzen en soepen met voorjaar kruiden toegevoegd.

- Paardebloem wortels worden gekookt en gegeten als groente.

- Met de bloemen, bereiden we stropen en wijnen.


Het Witte Elfenheksje

paardebloem 2.jpg

Taxaxcum officinale - Compositae

Les commentaires sont fermés.