10/09/2010

Bernagie - Ruwbladigen

 

bernargie 1.jpg

 

Deze plant wordt geacht om moed te bieden aan degenen die consumeren ze, terwijl een goede dosis geluk. In de middeleeuwen, de stijgbeugels van vertrekkende kruisvaarders in Jéruzalem, werden versierd met bernagie. Het groeit in tuinen verwilderd op puin en onbebouwde grond. Het is een eenjarige plant stijf behaard, de stengel is dik en vertakt. Toen de ovale bladeren, bedekt met stijve haren worden verpletterd, smaak ze aan komkommer. De hele mooie helder blauw bloemen hebben gediend als model voor wandtapijten en versiering van de Middeleeuwen boeken. Het is een geneeskrachtige plant en versierd terwijl onze tuinen met smaak. De bloemen en jonge bladeren van de bernagie zijn eetbaar. Ze bevatten voornamelijk slijm (30%), hars, appelzuur en citroenzuur, looistoffen, saponinen, het pigment anthocyanin en mineralen (kalium, calcium, mangaan). Vitamine C is te vinde in verse bladeren (tot 20 mg per 100 gr van de bladeren). Het kruid werkt ontgiftend, bloedzuiverend en eetlustopwekkend en bovendien versterk het hart en de klieren.

GEBRUIK :

- De bladeren worden gebruikt als kompres om blauwe plekken en kneuzingen te verlichten.

- De infusie van de bloemen wordt verkregen met een theelepel per kop, drie kopjes per dag minimum. Dit infuus moet door een fijne doek gefilterd worden om de irriterende haren te verwijderen.

- In geval van bronchitis, griep, longontsteking, we krijgen uitstekende verheven kruiden eigenschappen met een combinatie van bernagie, kamille, papaver, rozemarijn en duivenkervel. Verzoet met een goede witte honing.

- Thee van ongeveer 50 gram per liter water helpt tegen blasontsteking. Een wat slapper aftreksel werk gunstig bij griep en geelzucht.

OOGST :

- Kies de bladeren van de lente en de zomer, wanneer de plant aan het bloeien is. De bloemen worden geplukt wanneer ze open gaan.

INSTANDSHOUDING :

- Vers geplukt, de bernagie verlies vlug zijn eigenschappen. Bloemen en bladeren worden gedroogd.

RECEPT :

- Wij gebruiken fijngehakte verse blaadjes om smaak in tomaten, aardappel en komkommer salades.

- Jonge verse blaadjes parfumeren  munt drank of cocktails.

- De bloemen versieren de vrucht soepen, salades schotels.

WAARSCHUWING :

- Er is een risico om huidirritatie en allergieën krijgen met gebruik van deze plant. Bij elke bereiding zorgvuldig filteren om haren te verwijderen. Bij drogen verliest de plant zijn eigenschappen

Het Witte Elfenheksje

bernargie 2.jpg

Borago officinalis - Boraginaceae

Les commentaires sont fermés.