14/09/2010

Bourenwormkruid - Composietenfamilie

bourenwormkruid 1.jpg

Oorspronkelijk uit Europa, men vindt het boerenwormkruid langs wegen en dijken, op puinhopen en dergelijke. We kunnen ze ook als sier- of medische doeleinde in de tuin laten groeien.De botanische naam  is afgeheid uit het Grieks "Tanao" wat betekend " ouderdom", waarschijnlijk omdat de bloemen langzaam verwelken. Het boerenwormkruid is een overblijvend kruidachtige plant en verspreidt een geur die aan kamfer doet denken. De stengels is vertakt, hoekig gegroefd, hol en bebladerd. De plant kan tot 1.50 m hoogte groeien. De bloemen goudgeel in dikke gesteelde hoofdjes met een leerachtig omwindsel, zijn dicht opeen geplaatst in een scherm vormige pluim. Alle bloemen zijn buisvormig. De bladeren zijn groot, fijn verdeeld met gezaagde slippen. Boerenwormkruid bevat vluchtige olie rijk aan thujon, vetten, citroenzuur, boterzuur, oxaalzuur, looistof, hars, vitamine C en mangaan. Maar deze plant is giftig als deze word in grote hoeveelheden genomen. Behalve als middel tegen wormen kan het kruid heilzaam werken bij stoornissen in de bloedsomloop. Het is ook in geval van gebrek aan eetlust, hysterische stoornissen , koorts en geelzucht gebruikt. Bij spataderen kan het gekneusde blad in omslagen worden. Het is ook effectief in het wegwerken van luizen vlooien en andere parasieten.

GEBRUIK :

- Kleine recept voor de strijd tegen luizen :

Lavendel azijn.

100g g lavendelbloem

50 g munt bladeren

50 g bloemen van boerenwormkruid

200 g azijn

- Maak een afkooksel met azijn en al de planten en zeeft het.

- De hoofdhuid met deze lavendel azijn masseren.

- De thee van bloemhoofdjes, met veel suiker gedronken, verbetert de spijsvertering.

- Spoelen met een aftreksel van boeenwormkruid kan kiespijn verminderen.

OOGST :

- Verzamel de bloemenknoppen in de zomer, het plukken van bloemen en bladeren van mei tot oktober, en wanneer het nodig is.

INSTANDSHOUDING :

- Het boerenwormkruid in bossen binden en op zolder of waar ook dan in huis te drogen hangen.

RECEPT :

- Jonge blaadjes fjngehakt geven een aangenaam smaak aan allerlei nagerechten ( gebak, pannenkoeken, puddingen).

- Ze zijn gebruikt om smaak aan sommige likeuren te geven.

- Met veel suiker toe te voegen kan het boerenwormkruid de smaak van kruidenthee van munt of andere kruiden versterken

- De bladeren eerst laten weken in koud water om de bitterheid van het boerenwormkruid te verwijderen, kunnen voor een bereiding van een verfrissend drankje met citroensap en honing gebruikt worden.

- Een bos boerenwormkruid aan het plafond hangen, verjaagt de muggen, in de kasten houdt het de motten weg en onder de matras of in de hondenmand de vlooien.

WAARSCHUWING :

- Onder medisch toezich gebruiken. Niet nemen tijdens de zwangerschap. In sommige landen het gebruik van boerenwormkruid, en bijzonder zijn essentiële oliën, word gecontroleerd. In hoge dosis is het boerenwormkruid gevaarlijk omdat het kan convulsie en vergiftiging leiden.

Het Witte Elfenheksje

bourenwormkruid 2.jpg

Tanacetum vulgare - Compositae                   

Les commentaires sont fermés.