17/09/2010

Gewoon speenkruid - Ranonkelfamilie

speenkruid 2.jpg

De bloemen van het gewoon speenkruid lijken op die van de boterbloem, maar hebben meer bloemblaadjes en minder kekbladeren. Zijn bladeren bootsen die van de klimop na. De plant komt algemeen voor op beschaduwde en vochtige grond. Ze vormen fijn gebloemde tapijt, het is vaak beschouwd als een onkruid in tuinen waar ze groeien tussen andere planten. Bij slecht weer blijven de bloemen gesloten, maar zodra de zon schijnt spreiden de kroonblaadjes zich stervorwig uit.

GEBRUIK :

- De bladeren worden in farmaceutische bereidingen als ontlasten gebruikt.

- Het gewoon speenkruid was ooit bekend om de wratten te behandelen.

- De bloemknoppen, rijk aan vitamine C, werden verbruikt in de strijd tegen scheurbuik.

- Zoals allen ranunculaceae is het gewoon speenkruid giftig maar zodra de planten gedroogt worden ze vrijwel onschadelijk.

- Kompressen, in een afkooksel van 40 gram blaadjes per liter water, nat maken en gebruiken op spataderen en aambeien om ze te verlichten.

WAARSCHUWING :

Alle ranunculaceae zijn toxische planten en het gewoon speenkruid is geen uitzondering, die heeft zoveel moleculen waarvan zelden protoanemonine, een stof die veroorzakt hevige spier contracties, bloedige kolieken, ademhaling en hartsproblemen. Ik raad u ook ze niet te oogsten.

 

Het Witte Elfenheksje

speenkruid 1.jpg

Ranunculus ficaria - Ranunculaceae

Les commentaires sont fermés.