10/03/2011

Den - Dennenfamilie

 

naalden,hars,antiseptisch,kegel,snoep,spieren

naalden,hars,antiseptisch,kegel,snoep,spieren

Er zijn ongeveer 120 verschillende soorten Pinus. Ze zijn allemaal gekenmerkt door scherpe naalden, aromatisch, en verschillende lengtes, die in groepen van 2 tot 5 groeien. De vruchten zijn kegels, die samengesteld zijn uit schelpen: de beroemde "pin appels". Ze zijn in algemeen volwassen in twee jaar. De zaden zijn ingesloten in de kegel, vaak gevleugelde, het vergemaakt de verspreiding ervan. Afhankelijk van de soort, met behulp van de boom naalden, knoppen, zaden, plantgoed en harsgeschikt voor diverse medische toepassigen. Terpentine, een essentële olie hars, van een lichtgele kleur, is zeer effectief als geïnhaleerde bronchiale catarre. Toegepast op huid, verlicht hars bepaalde huidziekten, zoals eczeem. De verse naalden in infusie genomen, worden gebruikt voor de bestrijding van reuma. Met een geur en een zeer aromatische smaak. De toppen van grove den worden geoogst in de late winter, wanneer zij het meest essentiële olie bevatten.

 

GEBRUIK :

- De bladeren zijn aromatische slijmoplossend en antiseptisch

- In wrijving met etherische olie kan effectief zijn bij het ontspannen van de spieren en gewrichten of stijfheid van reuma.

- Toegediend in de vorm van snoep, de knoppen zijn zeer effectief in aandoeningen van de ademhaling wegen, urine problemen en nieren.

OOGST :

- Kies verse naalden die schieten tijdens het groeiseizoen en gebruik ze vers.

- De oogst van het hars wordt gedaan door insnijdingen van de stam.

RECEPT :

- De zaden van pijnboom "pinus pinea" worden fijngemalen met honing in een soort noga... Een genoot !

- Ze worden ook gebruikt bij het maken van taarten.

- In Italië, gebruiken ze in de pesto.

WAARSCHUWING :

- De etherische olie kan huid allergieën leiden. Het gebruik voor geneeskrachtig doeleinde is in een aantal landen geregeld.

Het Witte Elfenheksje

pin 1.jpg

Pinus sylvestris - Pinaceae

Les commentaires sont fermés.