21/09/2010

Hondsdraf - Lipbloemenfamilie

hondsdraf 1.jpg

Hondsdraf heeft geen gemeen met klimop. Het is een labiacae, zeer vaak in de bossen, tuinen en boomgaarden, waar hij groeit in de beschutting van bomen. Tot de 13de eeuw, voordat hop tot universeel ingrediënt werd gebruikt om smaak van bier te geven met een zekere verbittering, en ter verduidelijken, anderen planten, zoals hondsdraf heeft deze rol gespeeld. Hondsdraf is een oude medicinale plant waarvan het gebruik is verloren gegaan met de tijd. De plant heeft een effectiviteit bij longziekten en heeft ook samentrekkend zure en scherpkwaliteiten . De plant werd veel uitwending gebruikt, in afkooksel sappen om abcessen te rijpen, zweren en wonden behandelen. Hondsdraf is een opmerkelijke werking op de borst, het stimuleren van bronchiale en heeft de grootste invloed op astma, oude hoest en catarre, met vers sap van de plant. Hij is ook voor de behandeling van maagzwakheid, urine stoornissen en vaginale verlies gebruikt.

GEBRUIK :

- De verse bladeren worden in pap op steenpuisten en abcessen gebruikt.

- De thee van uitgeperst sap is aan te bevelen voor de behandeling van ontsteking van de slijmvliezen, neus en keel, of door spoelen of gorgelen.

- Wij bereiden een thee met twee theelepels gedroogde planten per kop water. Intrekken 10 minuten en drinken 3 of 4 kopjes per dag. Het is altijd beter een paar snuifjes anijs of andere geurig kruid ter ondersteuning van de hondsdraf toe te voegen gezien dat de smaak een betje bitter is.

OOGST :

- Verzamel de planten terwijl ze bloeien in de ochtend nadat de dauw verdampt is, en laat ze drogen in een donker plaats op een muskietennet.

INSTANDSHOUDING :

- Bewaar het in een glazen pot weg van licht en vocht.

RECEPT :

- De plant zal van groot nut zijn tijdens de hittegolf periode, want het is een heel verfrissent plant, een thee dat je kunt warm of koud drinken, met een beetje honing. Laat u niet intimideren door de olieachtige verschijning van de drank, het is de rijke essentiële olie van de plant dat u ziet.

- De jonge bladeren en bloemen van hondsdraf worden gegeten in salades. Voeg ze een beetje toe, hun sterke aroma kan de delicate smaak van de andere salades maskeren.

 

Het Witte Elfenheksje

honsdraf 2.jpg

Glechoma hederacea - Labiatae

Les commentaires sont fermés.