28/09/2010

Witte dovenetel - Lipbloemenfamilie

witte doveln 1.jpg

Vroeger was de dovenetel soms"aartsengel" genoemd. De plant is in vele streken van Europa wijdverspreid. Het groeit in hagen, weiden, langs de paden en water. Deze meerjarige plant groeit vaak naast brandnetels, waarmee ze vaak verward is. Witte boemen met 5 tot 8 bijeen in schijnkransen in de bladoksels, een helm-vormige bovenlip en de onderlip tweelobbig bloeien van april tot november. De stengel is vierkantig, behaard en hol. De bladeren zijn eirond met hartvormige voet, gezaagd, behaard en netelen niet. De denetel is voor de behandeling van gyaecologische problemen gebruikt. Het verlicht de menstruatie pijn en het reguleren van de bloedstroom. Dankzij zijn samentrekkend en zuiverende eigenschappen, de plant wordt ook gebruikt tegen bronchiale catarre, diarree, leverproblemen, jicht en blaasontsteking.

GEBRUIK :

- Voor uitwendig gebruik, deconcentreerd bloemknoppen afkooksel, verlaagt spataderen en aanbeien. Het kan ook voor het wassen in geval van vaginale verliezen gebruikt worden.

- Maak een thee met de bloemknoppen voor diarree, menstruele problemen of lever.

OOGST :

- Verzamel de planten als ze bloeien en de blaadjes als het nodig is.

INSTANDSHOUDING :

- De bloemknoppen laten drogen om theesoorten te maken.

RECEPT :

- Jonge bladeren worden rauw in salades geconsumeerd.

- De ouderen bladeren zijn beste in gekookte groenten gegeten. Hun smaak is aangenaam, maar toch veel minder dan de brandnetels.

- We kunnen een brood maken met gehakte bladeren aan meel vermegen, maar om een zacht deeg te krijgen, moet men wel ze lang kneden. Dit heerlijke groen brood wordt gesneden in mooie plakjes en gegeten met boter.

- De paarse dovenetel ( lamium purpureum ), de gele dovenetel ( l.galeobdolon) en de gevlekte dovenetel (l. maculatum) zijn ook eetbaar en kan op dezelfde manier gekookt worden.

 

Het Witte Elfenheksje

witte doveln 2.jpg

Paarse dovenetel - Lamium purpureum - Labiatae

23:42 Écrit par Nadine dans Nederlandse tekst | Lien permanent | Commentaires (1) |  Facebook |

Commentaires

mercredi 29 septembre 2010
Bonjour Nadine.

Répondre à l’un et à l’autre, j’avoue que je ne sais plus où est le message reçu, de qui, qui a demandé ceci ou cela, où est le message envoyé, etc...

Alors je vais essayer une méthode permettant de grouper les réponses dans un billet et/ou dans la partie commentaire.
Un autre avantage dans un billet c’est la possibilité d’y introduire des codes et améliorer la présentation (si j’ai le temps). Et même de corriger ou compléter.
D’autre part les réponses, peut-être, seront utiles à d’autres.
J’introduirai en commentaire chez toi le lien vers le billet qui t’est destiné.

Si tu le souhaites pour ton confort, tu peux mettre les réponses en commentaire chez toi ce qui te permettra de les modifier
et tu mettras chez moi le lien vers le commentaire.

Cliquer sur le lien.

Écrit par : Francine | 29/09/2010

Les commentaires sont fermés.