30/09/2010

Smeerwortel - Ruwbladigenfamilie

sweerwortel 1.jpg

Deze plant is rijk aan calcium, kalium en fosfor en helpt bij genezing van het bot en het weefsel. Het heeft inderdaad een hoog percetage alantoïne, een stof die de cel voortplantig stimuleert.De bladeren zijn uitgesproken groen en zijn ruw behaard. Ze zijn veel rijker aan eiwitten dan anderen planten. De hoofdwortel kan enkele meters lang zijn om diep vocht en mineralen zoeken die de bladeren en bloemen voeden. De plant vindt gemakkelijk zijn plaats in de bloemperken en grote tuinen. De bloem-vormige klokkentoren van een mooie paarse kleur bloeien in het voorjaar.

GEBRUIK :

- Een toepassing van wortelen is inwrijven op kneuzingen, blauwe plekken en kleine fracturen die geen pleister vragen.

- De zalf van de smeerwortel kalmeert de huid ontstekingen en aambeien (En kan ook door een infusie van de bladeren toegevoegd worden aan badwater voor een behandeling).

- De thee en de infusie van gedroogde bladeren kan maagzweren en keeelpijn ontlasten. Maar recente studies tonen aan dat het gevaarlijk is om deze drank in excessieve hoeveelheden  te consumeren.

OOGST :

- De bladeren en bloemen plukken tussen augustus en september, en de wortels in oktober en november.

INSTANDSHOUDING :

- Was en droog de wortels en de bladeren om infusie te maken.

WAARSCHUWING :

- Tests hebben aangetoond dat de smeerwortel alkaloïden bevat. Bij hoge doses kan schade aan de lever maken. Het is beter de smeerwortel maar voor uitwending ontstekingen gebruiken (niet toe te passen op een open wond) en niet consumeren voor lange periode.

 

Het Witte Elfenheksje

smeerwortel 2.jpg

Symphytum offficinale - Boraginaceae

 

Les commentaires sont fermés.