03/10/2010

Bieslook Leliefamilie

bislook 1.jpg

Bieslook behoort tot de familie van de ui en knoflook (Allium). Deze soorten, in aanvulling op hun culinaire toepassingen, zijn om hun geneeskrachtige eigenschappen bekend. Hun bladeren bevatten vitamine A en C in grote hoeveelheden, evenals mineralen. De meest voorkomende variëteit (Allium schoenoprasum) draagt mooie bolvormige lila bloeischermen. De bladeren zijn dun en buisvormig, en het kleur varieert van groen tot donker groen. Dit gedeelte van de plant is het meest gebruikt, ze hebben de smaak van knoflook en prei en ze zijn in vele gerechten toegevoegd. De bloem wordt voor zijn decoratief kwaliteiten gewaarderd en in sommige exotische gerechten gebruikt.

GEBRUIK :

- Bieslook versnelt de vorming van de maag sappen, stimuleert de eetlust en verlaagt lichtjes de bloeddruk.

- De verse bladeren verzachten de spijsvertering.

- Bieslook bevordert de elasticiteit van de bloedvaten en houd de vroegtijdige veroudering tegen.

OOGST :

- 4 tot 6 weken na het zaaien en gedurende 9 maanden, indien de plant wordt in een serre of onder glas gekweekt.

INSTANDSHOUDING :

- Gedroogd, bislook verliest veel van haar smaak. Voor het behoud van zijn kleur, laat bij lage temperatuur drogen.

- We kunnen het ook in de diepvriezer bewaren.

RECEPT :

- Verse blaadjes fijn gehaakt kunnen in vele salades toegevoegd worden : Tomaten,komommers, aardappelen en kunnen eieren versieren.

- Omeletten kunnen met bieslook bereiden zijn.

- Bieslook gaat bijzonder goed met verse kaas.

 

Het Witte Elfenheksje

bieslook 2.jpg

Allium schoenoprasum - Liliaceae

Les commentaires sont fermés.