03/10/2010

Valeriaan - Valeriaanfamilie

valériane 1.jpg

De valeriaan ook bekend onder de naam van Katte kruid wortel niet verwarren met (nepata cataria) en geeft een storende geur af, maar toch worden ze gebruikt in de samenstelling van zeker parfums. Katten zijn onweerstaanbaar door haar bladeren aangetrokken, omdat de geur van de plant lijkt aan die van de katers. Om deze reden hebben, vroeger, de heksen de naam van Katte Kruid wortel aan de plant gegeven. Het overblijvende kruid, valeriaan heeft zijn plaats in de tuin. De plant heeft een rechtopstaande, stevige, overlangs gegroefde, holle en nagenoeg onvertakte stengel. De bladeren zijn getande et tegenoverstaande. Kleine witte of roze bloemen zijn verzameld in schermachtige bloeiwijze, de bloemenkroon zijn buisvormig. Valeriaan is een uitstekend kalmerend middel van het zenuwstlsel en een remedie voor de zenuwen crisis, spasmen, hysterie, en voor schrikachtige aanvallen.

GEBRUIK :

- Een infusie van valeriaan kan voorgeschreven worden in geval van een hersenschudding, bij pijnlijk menstruatie en in alle gevallen van slapeloosheid van nerveuze oorsprong.

- Dit kan ook gebruikt om nerveuze hoofdpijn, hartkloppingen, spasmen van de maag en darm krampen worden. ( In alle gevallen waarin spanning en kwetsbarre zenuwen betrokken zijn.)

- Een afkooksel word voor gezichtsbehandelingen, vooral voor acne, huiduitslag en zelfs eczeem gebruikt.

OOGST :

-  Wortelstok met uitlopers en wortels na twee of drie jaar oogsten.

INSTANDSHOUDING :

- Na wassen onmiddellijk aan de lucht od bij zachte wartme in een donker plaats laten drogen.

WAARSCHUWING :

- Niet consumeren met chemische tranquillizers en slaappillen. Nooit meer dan drie weken gebruiken. Valeriaan is zeer actief en zou kunnen in hoge doses, hallucinaties, hoofdpijn en nerveuze bevingen veroorzaken.

 

Het Witte Elfenheksje

valériane 2.jpg

Valeriana officinalis - Valerianaceae

Les commentaires sont fermés.