07/10/2010

Bosaardbei - Rozenfamilie

bosaardbe 2.jpg

De bosaardbei is een meerjarige plant van 10 tot 30 cm hoogte en groeit in de bosse, op helligen in open plekken en langs de wegen, owel in het platte land als in de bergen. In Europa groeit twee soorten bosaardbeien: de muskus (Frageria moschata) en de groene (Frangaria viridis). De generieke naam van aardbei is afgeleid uit het Latijn "Fragrams" en betekent "geurig". De stengel is kort en behaard. De bladeren hebben een zacht groene kleur en zijn drietallig gezaagd en gesteeld. De witte bloemen bloeien tussen mei en juni en hebben 5 elkaar rakende kroonbladeren met talrijke gele meeldraden. De bosaardbeien, zijn eivormig en hebben een rode kleur en een fijne geur als ze zijp zijn. De vruchten zijn heerlijk en voedzaam, rijpen van juni tot juli. Ze bevatten 80 tot 90% water, 6% koolhydraten, 1% eiwitten, anorganische zouten, cellulose, pectine en mineralen (ijzer, calcium, fosfor, kalium). Zij worden voor de inhoud van hun jodium gewaardeerd. 100 g aardbeien bevat tot 100 mg vitamine C, o,1 mg vitamine B en hetzelfde bedrag van vitamine K.

GEBRUIK :

- Diuretica, aarbeien verminderen koorts, stimuleren de spijsvertering, regelen de bloeddruk.

- De aanwezigheid van ijzer beïenvloedt de hematopoiesis.

- De aardbeien worden voorgeschreven in geval van reuma en leverziekte. Met de goedkeuring van de arts, kun je tot 1,5 kg aardbeien per dag eten.

- De jonge bladeren hebben het zelfde genezende effecten.

OOGST :

- Oosgt de aardbeien wanneer ze gemakkelijk van de kelk uitneembaar zijn.

INSTANDSHOUDING :

- De vrucht kan diepgevroren worden.

- De  bladeren en de vruchten kunnen gedroogd worden.

- Gedroogde aardbeien zijn een onderdeel van kruidenthee.

RECEPT :

- Aardbeien worden voor de bereiding van confituren, marmelade, vruchtensappen, siroop, wijnen en likeuren gebruikt.

WAARSCHUWING :

- Bij sommige mensen, veroorzaken aardbeien allergische huidreacties. Ze kunnen door het eten van honing en verse kaas, huidreacties tegengaan.

 

Het Witte Elfenheksje

bosaardbe 1.jpg

Fragaria vesca - Rosaceae

Les commentaires sont fermés.