09/10/2010

Wilde cichorei - Astersfamilie

 

wilde chicoree 2.jpg

 

Wilde cichorei is een overblijvende kruidachtige plant, plaatselijk algemeen maar soms zeldzaam. Ze groeit in Europa langs wegbermen en in woeste gebieden. De stengels zijn stijf, kantig, met talrijke takken, die aan de basis vaak wijd afstaan. De onderste bladeren zijn diep ingesneden, spits getand, de bovenste bladeren zijn kleiner, langwerpig, stengelomvattend en zacht behaard. De helder blauwe bloemen van deze plant staan bijeen in prachtige hoofdjes, die 's morgens om zes uur opengaan en zich in de middag weer sluiten. Ze bloeien van juni tot september. De plant bevat een wit, uitzonderlijk bitter melksap; men doet er ook goed aan de bladeren voor de bloei te oogsten, want later worden ze oneetbaar. De effecten van cichorei is traag en duurt wel enige tijd om het voordeel van een genezing te voelen. Ze doet wonderen als bittere tonic in geval van eetlust, geelzucht, bloedarmoede en de uitbreiding van de galblaas.

GEBRUIK :

- Een kuur doen in de vorm van salades gemengd met paardebloem, romeinse of de eenvoudige sla, een paar weken in het seizoen eten.

- Als u het niet kan gebruiken in deze vorm zullen we gebruik maken van het infuus die worden bereid met 30 gram bladeren per litre water. De wortel heeft dezelfde voordelen, evenals vers of droog geoogst.

- Het gebruik van geroosterde wortel, in hoge doses, is niet wenselijk, omdat in groot hoeveelheden een geelachtige huid kleur geeft.

- Cichorei siroop geprezen voor haar opmerkelijke laxerende en urine dijvend eigenschappen, is voorbereid met het volgende mengsel: wilde cichorei, rogge, gewone duiven kervel, tongvaren, lampionplant bessen en rabarber (gelijke delen). Een infusie bereiden en laten vierentwintig uur treken. We gaan met voldoende rietsuiker siroop of honing verzoeten. Die kan ook aan zeer jonge kinderen gegeven worden.

OOGST :

- De wortels en bladeren worden van mei tot juli geoogst.

INSTANDSHOUDING :

- De wortels en bladeren kunnen gedroogd worden.

- De wortels geroosterd en gemalen zijn alternatief om koffie te maken.

RECEPT :

- Het "witloof" salade wordt door wilde cichoreiwortels in lagen mest in donkere kelder verkregen. Deze cultuur was in Parijs rond het midden van de 19de eeuw sterk ontwikkeld.

- Cichorei gemengd met melk is meer verteerbaar dan koffie.

 

Het Witte Elfenheksje

wilde chicoree 1.jpg

Cichorium intybus - Asteraceae

Les commentaires sont fermés.