10/12/2010

Muffins a la citrouille

Ingrédients pour 12 portions

125 ml sirop d'érable

125 ml huile végétale

250 ml (1 tasse) de purée de citrouille froide

2 oeufs légèrement battus

1 c à thé d'essence d'amande

375 g de farine de blé entier

- 1 c à thé de levure en poudre

- 1/2 c à thé de bicarbonate de sodium

- 1/2 c à thé de sel

- 85 g de raisins secs

- 65 g de noix ( facultatif)

 

- Dans un grand bol , mélanger ensemble le sirop d'érable, l'huile végétale, la purée de citrouille, les oeufs déjà battus et l'essence d'amande.

- Dans un autre bol, tamiser les ingrédients secs soit la farine de blé, la levure en poudre, le bicarbonate de sodium et le sel.

- Incorporer les ingrédients secs au premier mélange.

- Mélanger délicatement puis ajouter les raisins secs et les noix.

- Verser dans les moules à muffins graissés ou en papier.

- Cuire au four à 180°C pendant 30 minutes.

 

Het Witte Elfenheksje

04/12/2010

Gegratineerde pompoen

Ingrediënten voor 4 personen

- 450 g pompoenvlees

- 250 g aardappelen

- 1 teentje knoflook

- 30 g boter

- 3 eieren

- 50 g blokjes kaas

- 25 g vers geraspte Parmezaanse kaas

- Nootmuskaat

- Zout en peper

- Olijfolie

 

- Snij het vruchtvlees in blokjes en meng met fijngesneden knoflook en een scheutje olijfolie. Kook de pompoen 35' in een voorverwarmde oven op 180°C. Ondertussen schil de aardappelen en 20' in gezouten water koken.

- Verminder de aardappelen en pompoen in puree. Voeg er de twee sorten kazen in. Dan eidooiers een voor een in mengen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

- De eiwitten stijf kloppen en voeg naar de puree met een spatel.

- Breng dit mengsel in de beboterde ovenvaste schaaltjes. Bak ze 25' in een voorverwarmde oven op180°C.

- Serveer als voorgerecht of hoofdgerecht begeleiding.

Recept Van Livia Claessen en Henri Kleinbatt

gratin p casserole rouge 2.JPG

gratin 2.JPG

Hummm ! Heerlijk !!!

 

Het Witte Elfenheksje

Pompoen - Komkommerfamilie

potiron 2.JPG

De pompoen behoort tot de komkommerfamilie en er bestaan ongeveer dertig variëteiten van kruipende of klimmen soorten zoals courgette en kalebassen. De pompoenen zijn van verschiellende vormen, maten en kleuren. Het geel tot oranje vruchtvlees is erg lekker. De zaden zijn met vezelige filamenten gemengd. Zaden worden eenmaaal uit hun peulen  gegeten. Heerlijk in soep, quiche of taart te eten, pompoen is ook een bekend geneesmiddel. De zaden, voedende en rijk aan actieve bestanddelen, worden gebruikt door Chinese artsen sinds de vijftiende eeuw. Ze hebben een goedgekeurde bewerking op urine, maag en darm. Ze worden ook als wormverdrijvend en, belangrijker nog, kunnen ze worden in hoge doses zelfs aan kinderen en zwangere vrouwen voorgeschreven. De olie gewonnen uit de zaden kan ook worden gebruikt bij het koken, voor salades.

GEBRUIK :

- Alternatieve geneeswijzen gebruikt zaden en olie om de misselijkheid te kalmeren.

- Als wormverdrijvend, een dosis zaden of 30 ml olie per dag gedurende twee weken nemen.

- Zaden verlichten infecties van de urinewegen.

- Rijk aan zink, zouden zij de verbetering van de chronische prostaat en prostaatkanker adenoom te verminderen.

OOGST :

- Pluk de vruchten in de herfst. Verzamel de zaden als de vrucht rijp is.

INSTANDSHOUDING :

- De zaden worden gedroogd en gevlochten voor medisch gebruik, en ook om gegeten te worden.

RECEPT :

- De pompoenpitten worden rauw of geroosterd gegeten. Het kan worden over salades getrooid.

- Rijk aan vitaminen, mineralen en olie, ze hebben vele toepassingen. Gekookt en gekruid met een vleugje knoflook, het vlees van de pompoenpuree doe aan aardappel en wortelpuree denken.

- U kunt de bloemen van de pompoen vullen met vlees of een heerlijke beignet voorbereiden.

 

Het Witte Elfenheksje

potiron garniture 3.JPG

Cucurbita maxima - Cucurbitaceae