16/03/2011

Purin fertilisant multiplante

Dans une poubelle en plastique emplie d'eau aux deux tiers, plonger des feuilles fraîches d'ortie , de Rumex, de laiteron et d'autres mauvaises herbes tendres.

Inutile de placer la poubelle à l'abri du gel.

Comptez 1 kilo d'herbes pour 10 litres d'eau, en veuillant à ce que les tiges ne comportent aucune graines.

Placez un couvercle sur le tout et laissez ainsi jusqu'au printemps en remuant de temps à autre.

En mars, vous disposerez d'un engrais liquide à employer en arrosage (dilué à 10%) au pied des cultures entrant en végétation.

Het Witte Elfenheksje

16:06 Écrit par Nadine dans Pour le jardin | Lien permanent | Commentaires (2) | Tags : purin, ortie, laiteron, engrais, rumex |  Facebook |

14/03/2011

Brandnetel - Brandnetelfamilie

ortie 3.JPG

  De brandnetel groeit in kolonies en verspreidt zich snel in een bodem rijk aan stikstof. Het is wijverbreid in de gematigde streken van de wereld en groeit in heggen, braakland en aan rand van velden. De Latijnse naam "urere" betekent "branden". De stekende is te wijten aan de aanwezigheid van histamine en acetylcholine. Brandnetel prikt minder als het nat is en brandharen verdwijnen tijdens het drogen en bakken. De rechtopstaande stengels zijn bedekt met brandharen, net als de bladeren. De bladeren zijn tegenverstaand, hart-vormig, bekleed met driehoekige tanden en lanstelig. De kleine groenachtige bloemen in clusters zijn los en opknoping. Mannetjes en vrouwtjes zijn op verschillende voeten. Ze bloien van juni tot oktober. Beschouwd als onkruid,  brandnetels, echter, is medicinaal gebruikt sinds jaaren. De therapeutische eigenschappen zijn talrijk. Het is reiniging, tonic, diutericum, anti-anemisch, astmatische en hemostatische. Naast zijn geneeskrachtige eigenschappen, is de bradnetel om allerlei doeleinden gebruikt. Het werd gebruikt om papier, doek, zeilen, touwen en visnetten te maken. We gebruikten de wortels, die een gele kleurstof bevatten, en bladeren, die een groene kleurstof voor het kleuren van wol geeft. Het is geïndiceerd bij patïenten met diabetes en reuma.

GEBRUIK :

-

- Het reguleert de menstuatie.

- De infusie wordt aanbevolen voor galblaas, lever, darmen.

- Als een gorgel, verlicht keelpijn.

- Compressie, vermindert acne en eczeem.

- De brandnetel lotion is goed voor reiniging van huid.

- Een schampoo met extracten van brandnetels strijd tegen roos.

OOGST :

- Jonge verse blaadjes bijna het hele jaar, regelmatig de stengels snijden als ze beginnen te stijgen.

- Pluk de jonge blaadjes in de voorjaar en de zomer. De wortels in de herfst uittrekken. Draag handschoenen !

INSTANDSHOUDING :

- De gehele planten en gedroogde bladeren kunnen worden opgeslagen. Ze kunnen in de zon, in een oven of boven een radiator gedroogd worden.

RECEPT :

- Jonge bladeren kunnen rauw gegeten worden in salades fijngesneden en toegevoegd aan anderen groenten.

- Gekookt ze dienen voor de bereiding van soep, quiche en omelet.

Het Witte Elfenheksje

ortie 4.JPG

 Urtica dioica - Urticacea  

17:03 Écrit par Nadine dans Nederlandse tekst | Lien permanent | Commentaires (2) |  Facebook |

10/03/2011

Pin sylvestre - pinaceae

pin 4.jpg

 

Il y a environ 120 espèces de pinus. Ils sont tous caractérisés par des aiguilles pointues, aromatiques, de différentes longueurs, réunies de 2 à 5. Les fruits des pins sont des cônes formés d'écailles: ce sont les fameuses "pommes de pins". Ils mûrissent généralement en deux ans. Les graines sont enfermées dans le cône. Elles sont souvent ailées, ce qui facilite leur dissémination. Selon les espèces, on utilise différentes parties de l'arbre: les aiguilles, les bourgeons, les graines, les jeunes pousses et la résine se prêtent à divers usages médicinaux. La térébenthine, une huile essentielle résineuse, de couleur jaune clair, est très efficace en inhalations lors de catarrhe bronchique. Appliquée sur la peau, la résine soulage certaines affections cutanées, comme l'eczéma. Les aiguilles fraîches, prises en infusion, sont utilisées pour combattre les rhumatismes. Dotés d'une odeur et d'une saveur très aromatiques, les bourgeons du pin sylvestre se récoltent à la fin de l'hiver lorsqu'ils contiennent la plus grande quantité d'huile essentielle.

USAGE :

- Les aiguilles aromatiques sont expectorantes et antiseptiques.

- En frictions, les huiles essentielles de pins se révèlent efficaces pour relaxer les muscles et les articulations raides ou atteintes de rhumatisme.

- Administrés sous forme de bonbons, les bourgeons sont très efficaces dans les affections des voies respiratoires et les problèmes urinaires et rénaux.

RECOLTE :

- Cueillez les aiguilles et les pousses pendant la saison de croissance et utilisez-les fraîches.

- Le gemmage (la récolte de la résine) se fait en pratiquant des entailles dans le tronc.

CONSERVATION :

- La résine et les bourgeons sont utilisés sous forme d'huile essentielle, d'essence, de bonbon, d'infusion...

RECETTE :

- Les graines de pin pignon "Pinus pinea" sont broyées avec du miel en une sorte de nougat... Un délice !

- Elles servent aussi à la confection de gâteaux.

- En Italie, on les utilise dans le pesto.

ATTENTION :

- L'huile essentielle peut provoquer des allergies cutanées. Son usage à des fins médicinales est réglementé dans certains pays.

Het Witte Elfenheksje

pesto,nougat,resine,aiguilles,bourgeons,gemmage

pesto,nougat,resine,aiguilles,bourgeons,gemmage

Pin sylvestre - Pinaceae

Den - Dennenfamilie

 

naalden,hars,antiseptisch,kegel,snoep,spieren

naalden,hars,antiseptisch,kegel,snoep,spieren

Er zijn ongeveer 120 verschillende soorten Pinus. Ze zijn allemaal gekenmerkt door scherpe naalden, aromatisch, en verschillende lengtes, die in groepen van 2 tot 5 groeien. De vruchten zijn kegels, die samengesteld zijn uit schelpen: de beroemde "pin appels". Ze zijn in algemeen volwassen in twee jaar. De zaden zijn ingesloten in de kegel, vaak gevleugelde, het vergemaakt de verspreiding ervan. Afhankelijk van de soort, met behulp van de boom naalden, knoppen, zaden, plantgoed en harsgeschikt voor diverse medische toepassigen. Terpentine, een essentële olie hars, van een lichtgele kleur, is zeer effectief als geïnhaleerde bronchiale catarre. Toegepast op huid, verlicht hars bepaalde huidziekten, zoals eczeem. De verse naalden in infusie genomen, worden gebruikt voor de bestrijding van reuma. Met een geur en een zeer aromatische smaak. De toppen van grove den worden geoogst in de late winter, wanneer zij het meest essentiële olie bevatten.

 

GEBRUIK :

- De bladeren zijn aromatische slijmoplossend en antiseptisch

- In wrijving met etherische olie kan effectief zijn bij het ontspannen van de spieren en gewrichten of stijfheid van reuma.

- Toegediend in de vorm van snoep, de knoppen zijn zeer effectief in aandoeningen van de ademhaling wegen, urine problemen en nieren.

OOGST :

- Kies verse naalden die schieten tijdens het groeiseizoen en gebruik ze vers.

- De oogst van het hars wordt gedaan door insnijdingen van de stam.

RECEPT :

- De zaden van pijnboom "pinus pinea" worden fijngemalen met honing in een soort noga... Een genoot !

- Ze worden ook gebruikt bij het maken van taarten.

- In Italië, gebruiken ze in de pesto.

WAARSCHUWING :

- De etherische olie kan huid allergieën leiden. Het gebruik voor geneeskrachtig doeleinde is in een aantal landen geregeld.

Het Witte Elfenheksje

pin 1.jpg

Pinus sylvestris - Pinaceae