04/06/2011

Wortelcake

Voor 6 personen

 - 1 kom

- 1 zeef

- 1 klopper

- 1 cakevorm

- 150g gerapte wortelen

- 1 citroen

- 150g bruine suiker

- 3 eieren

- 250g bloem

- 1 theelepel bakpoeder

- 8cl olie

- 8cl sinaasappelsap

- 1 snufje kaneel

- 80g amandelen

- 80g hazelnoten

- Boter en meel voor de cakevorm te smeren

 

- Verwarm de oven voor op 150 °C (th.5).

- In een kom, klop je de eieren met de suiker, voeg vergolgens de bloem, bakpoeder, sinaasappelsap, olie en kaneel al roerende toe.

- Amandelen en hazelnoten in stukken hakken.

- Rasp een citroenschil.

- Voeg aan het eerste mengsel de geraspte citroenschil, geraspte wortelen en grove hazelnoten en amandelen toe.

- Vet de cakevorm in.

- Giet het beslag in de vorm , bak gedurende 40 minuten. Controleer op gaarheid met een mes en moet er droog uitkomen.

Variatie: Vervang de helft van de suiker met honing.

Patisserie Tip: Snijd een cirkel van bakpapier en leg het in de bodem van uw vorm, om de taart gemakkelijker uit de vorm te krijgen.

Florent Margaillan

Het Witte Elfenheksje

04/12/2010

Gegratineerde pompoen

Ingrediënten voor 4 personen

- 450 g pompoenvlees

- 250 g aardappelen

- 1 teentje knoflook

- 30 g boter

- 3 eieren

- 50 g blokjes kaas

- 25 g vers geraspte Parmezaanse kaas

- Nootmuskaat

- Zout en peper

- Olijfolie

 

- Snij het vruchtvlees in blokjes en meng met fijngesneden knoflook en een scheutje olijfolie. Kook de pompoen 35' in een voorverwarmde oven op 180°C. Ondertussen schil de aardappelen en 20' in gezouten water koken.

- Verminder de aardappelen en pompoen in puree. Voeg er de twee sorten kazen in. Dan eidooiers een voor een in mengen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

- De eiwitten stijf kloppen en voeg naar de puree met een spatel.

- Breng dit mengsel in de beboterde ovenvaste schaaltjes. Bak ze 25' in een voorverwarmde oven op180°C.

- Serveer als voorgerecht of hoofdgerecht begeleiding.

Recept Van Livia Claessen en Henri Kleinbatt

gratin p casserole rouge 2.JPG

gratin 2.JPG

Hummm ! Heerlijk !!!

 

Het Witte Elfenheksje

06/11/2010

Gegratineerde appelen en peren met bruine suiker

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 ovenschalen

- 1 pan

- 2 kommen

- 2 appelen

- 2 peren

- 1/2 citroen

- 20 g boter

- 2 eieren

- 1 eidooier

- 25 cl room

- 70 g bruine suiker

- 2 eetlepels water

1 eetlepel rum

50 g rozijnen

4 bolletjes vanille-ijs

( 1 eetlepel maïzena )


- Verwarm 2 eetlepels water met 1 eetlepel rum in een steelpannetje.

- Zet de rorijnen in de hete vloeistof. Haal van het vuur. Laat de rozijnen terug vochtig worden en langzaam afkoelen.

- In een kom, klop de eieren en dooier met 50 gr bruine suiker. Voeg de room toe. Klop opnieuw. Reserveer deze vla in de koelkast.

- Appelen en peren schillen. Verwijdert het hart van de fruiten. Snijd ze in kleine blokjes en giet er citroensap op.

- Meng de blokjes van fruit met de uitgelekte rozijnen in een kom.

- Boter de mini ovenschalen.

- Gesneden fruiten in 4 ovenschalen verdelen.

- De vla en dan het overschot van de bruine suiker over de gesneden fruiten gieten.

- Bak 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C (gasstand 6/7).

- Serveer het gegratineerd nagerecht lauw met een bolletje vanille-ijs.

 

Variatie :

- Voor een meer compacte vla, 1 eetlepel maïzena bijwerken met de bruine suiker en eieren.

Truc van de kok :

- Selecteer rijpe peren om beter hun smaak te proeven.

Recept van Frederick Berque

gratin de pommes et poires 1.JPG


Het Witte Elfenheksje

15/09/2010

Madeliefje siroop

- 250 g Madeliefjesbloemen

- 1/2 citoen

- 40 g griessuiker

- 3 tot 4 glazen water.

- Giet kokend water over de bloemen, voeg de gesneden citroen plakjes bij en laat het 24 uur staan.

- De volgende dag, de bereiding door een doek en laten lopen om de bloemen en de citroen er uit te filteren.

- Verzoet de uitgelopen vloeistof en breng ze aan het koken tot dat de siroop dikker word.

- De siroop wordt in thee toegevoegd in geval van verkoudheid.

 

Het Witte Elfenheksje

20:37 Écrit par Nadine dans keukenrecept | Lien permanent | Commentaires (0) | Tags : verkoudheid, siroop, citroen |  Facebook |

11/09/2010

Pannenkoeken met Bourenwormkruid

- 1 kop bloem (ongeveer 2,5 dl)

- 2 ei

- Snufje zout

- 3 dl melk

- 2 eetlepels fijngesneden boerenwormkruid-bladeren

- Boter

- Fijne suiker

- Vers citroensap

 

- Meng de bloem met het zout.

- Klop er twee eiren door en vervolgens de melk.

- Roer alles goed door elkaar en zet 2 tot 3 uren in de koelkast.

- Smelt de boter in een pan met dikke bodem.

- Bak de pannenkoeken één voor één.

- Als een pannenkoek klaar is, op een bord leggen, besprenkelen met suiker en oprollen.Seveer indien gewenst met partjes citroen, die over de pannenkoeken worden uitgeknepen.

 

Het Witte Elfenheksje

08/09/2010

Kleine remedie tegen hoesten

Afkooksel van de koolbladeren

- 10 koolbladeren

- 5 kruidnagels

- 1 theelepel venkelzaadjes

- 1 theelepel kardemom zaden (kruidenwinkel)


- Kook 10 koolbladeren in 1 liter water gedurende 30 minuten.

- Filteren

- Giet het in een theepot

- Voor een betere smaak te geven, voeg er vijf kruidnagels, een theelepel venketzaad en een theelepel kardemon zaden. Verrijk het met een lepel honing aan dat warm afkooksel. Het is een effectief middel tegen hoesten en verlicht infecties van het spijsverteringskanaal.

Het Witte Elfenheksje

07/09/2010

Paardebloem soep met spek

Ingredïenten voor 6 personen

- Paardebloem (30 stuk)

- 1 dozijn paardebloemen

- 150 g gerookte spek

- 2 middelgrote aardappelen

- 2 liter water

- 1 ui

- 3 teentjes knoflook

- 2 eidooiers

- 10 cl room

- 10 cl olijfolie

- Zout en versgemalen peper

- Was en blancheer de bladeren van de paardebloem enkele minuten in kokend water en laat ze uitlekken voordat je ze hakt.

- Snijd het spek in kleine blokjes, laat ze aan alle kanten bruin en houd ze na het gooien van het vet.

- Pel de aardappelen en snij ze in stukjes, schil en hak de knoflook en de ui.

- In een pot met een beetje olijfolie, bak de ui en knoflook zonder te kleuren, voeg er dan de paardebloem, de aardappelen en de spek bij.

- Al de ingredïenten meggen en kokken een paar minuten. Voeg dan 2 liter water bij. Na het koken, 40 minuten sudderen.

- Mix met de soep groente molen.

- Wanneer de soep gemixt is, klop de dooiers in een kom met de room en voeg ze toe aan de soep die je niet mag koken.

- Voeg zout en peper toe pas aan het einde en breng het zo op smaak.

- Serveer de soep en garneer elk bord met 1 of 2 paardebloemen

 

Het Witte Elfenheksje

22:24 Écrit par Nadine dans keukenrecept | Lien permanent | Commentaires (0) | Tags : knoflook, aardappelen, spek, room, olijfolie |  Facebook |