07/12/2011

Teunisbloem - Teunisbloemfamilie

onagre bisannuelle 3.JPG

De teunisbloem is een kruidachtige tweejarige met een penwortel, van de familie Onagraceae. Inheems in Noord-Amerika, het groeit vaak van nature langs de beken en in het zonnige, beschut tegen de wind. De enkelvoudige,weinig of niet vertakte stengel draagt verspreide bladeren en lange trossen gele bloemen, die in de avond opengaan en twee nachten achtereen blijven bloeien. De Britten noemen de plant "Evening-star of avond-ster". Het stuifmeer wordt door bijen, maar vooral door nachtvlienders overgebracht. Na de bloei komt dan het fruit met verschillede zaden. Deze vrucht bevat meervodig onverzadigde vetzuren die de veroudering van de huid vertraagd.

GEBRUIK :

- We maken gebruik van de teuninsbloem in de vorm van kompres, infusie of afkooksel.

- Het word beschouwd als een zeer effectief ontstekingsmiddel in geval van huidaandoeningen zoals acne en eczeem.

- Van de zaden wordt een olie rijk aan gamma- linoleenzuur gemaakt die onder andere deel aan de vorming van celmembranen.

- De olie wordt  door de cosmetica-industrie gebruikt.

RECEPT :

- Deze plant is ook eetbaar.

- De vlezige roodachtige wortel wordt soms gegeten, net als die van de Schorseneer.

- De olie is gebruikt als specerij...

Het Witte Elfenhekskje

onagre bisannuelle 4.JPG

onagre bisannuelle 5.JPG

   Oenothera biennis - Onagraceae

14/03/2011

Brandnetel - Brandnetelfamilie

ortie 3.JPG

  De brandnetel groeit in kolonies en verspreidt zich snel in een bodem rijk aan stikstof. Het is wijverbreid in de gematigde streken van de wereld en groeit in heggen, braakland en aan rand van velden. De Latijnse naam "urere" betekent "branden". De stekende is te wijten aan de aanwezigheid van histamine en acetylcholine. Brandnetel prikt minder als het nat is en brandharen verdwijnen tijdens het drogen en bakken. De rechtopstaande stengels zijn bedekt met brandharen, net als de bladeren. De bladeren zijn tegenverstaand, hart-vormig, bekleed met driehoekige tanden en lanstelig. De kleine groenachtige bloemen in clusters zijn los en opknoping. Mannetjes en vrouwtjes zijn op verschillende voeten. Ze bloien van juni tot oktober. Beschouwd als onkruid,  brandnetels, echter, is medicinaal gebruikt sinds jaaren. De therapeutische eigenschappen zijn talrijk. Het is reiniging, tonic, diutericum, anti-anemisch, astmatische en hemostatische. Naast zijn geneeskrachtige eigenschappen, is de bradnetel om allerlei doeleinden gebruikt. Het werd gebruikt om papier, doek, zeilen, touwen en visnetten te maken. We gebruikten de wortels, die een gele kleurstof bevatten, en bladeren, die een groene kleurstof voor het kleuren van wol geeft. Het is geïndiceerd bij patïenten met diabetes en reuma.

GEBRUIK :

-

- Het reguleert de menstuatie.

- De infusie wordt aanbevolen voor galblaas, lever, darmen.

- Als een gorgel, verlicht keelpijn.

- Compressie, vermindert acne en eczeem.

- De brandnetel lotion is goed voor reiniging van huid.

- Een schampoo met extracten van brandnetels strijd tegen roos.

OOGST :

- Jonge verse blaadjes bijna het hele jaar, regelmatig de stengels snijden als ze beginnen te stijgen.

- Pluk de jonge blaadjes in de voorjaar en de zomer. De wortels in de herfst uittrekken. Draag handschoenen !

INSTANDSHOUDING :

- De gehele planten en gedroogde bladeren kunnen worden opgeslagen. Ze kunnen in de zon, in een oven of boven een radiator gedroogd worden.

RECEPT :

- Jonge bladeren kunnen rauw gegeten worden in salades fijngesneden en toegevoegd aan anderen groenten.

- Gekookt ze dienen voor de bereiding van soep, quiche en omelet.

Het Witte Elfenheksje

ortie 4.JPG

 Urtica dioica - Urticacea  

17:03 Écrit par Nadine dans Nederlandse tekst | Lien permanent | Commentaires (2) |  Facebook |

10/03/2011

Den - Dennenfamilie

 

naalden,hars,antiseptisch,kegel,snoep,spieren

naalden,hars,antiseptisch,kegel,snoep,spieren

Er zijn ongeveer 120 verschillende soorten Pinus. Ze zijn allemaal gekenmerkt door scherpe naalden, aromatisch, en verschillende lengtes, die in groepen van 2 tot 5 groeien. De vruchten zijn kegels, die samengesteld zijn uit schelpen: de beroemde "pin appels". Ze zijn in algemeen volwassen in twee jaar. De zaden zijn ingesloten in de kegel, vaak gevleugelde, het vergemaakt de verspreiding ervan. Afhankelijk van de soort, met behulp van de boom naalden, knoppen, zaden, plantgoed en harsgeschikt voor diverse medische toepassigen. Terpentine, een essentële olie hars, van een lichtgele kleur, is zeer effectief als geïnhaleerde bronchiale catarre. Toegepast op huid, verlicht hars bepaalde huidziekten, zoals eczeem. De verse naalden in infusie genomen, worden gebruikt voor de bestrijding van reuma. Met een geur en een zeer aromatische smaak. De toppen van grove den worden geoogst in de late winter, wanneer zij het meest essentiële olie bevatten.

 

GEBRUIK :

- De bladeren zijn aromatische slijmoplossend en antiseptisch

- In wrijving met etherische olie kan effectief zijn bij het ontspannen van de spieren en gewrichten of stijfheid van reuma.

- Toegediend in de vorm van snoep, de knoppen zijn zeer effectief in aandoeningen van de ademhaling wegen, urine problemen en nieren.

OOGST :

- Kies verse naalden die schieten tijdens het groeiseizoen en gebruik ze vers.

- De oogst van het hars wordt gedaan door insnijdingen van de stam.

RECEPT :

- De zaden van pijnboom "pinus pinea" worden fijngemalen met honing in een soort noga... Een genoot !

- Ze worden ook gebruikt bij het maken van taarten.

- In Italië, gebruiken ze in de pesto.

WAARSCHUWING :

- De etherische olie kan huid allergieën leiden. Het gebruik voor geneeskrachtig doeleinde is in een aantal landen geregeld.

Het Witte Elfenheksje

pin 1.jpg

Pinus sylvestris - Pinaceae

04/12/2010

Pompoen - Komkommerfamilie

potiron 2.JPG

De pompoen behoort tot de komkommerfamilie en er bestaan ongeveer dertig variëteiten van kruipende of klimmen soorten zoals courgette en kalebassen. De pompoenen zijn van verschiellende vormen, maten en kleuren. Het geel tot oranje vruchtvlees is erg lekker. De zaden zijn met vezelige filamenten gemengd. Zaden worden eenmaaal uit hun peulen  gegeten. Heerlijk in soep, quiche of taart te eten, pompoen is ook een bekend geneesmiddel. De zaden, voedende en rijk aan actieve bestanddelen, worden gebruikt door Chinese artsen sinds de vijftiende eeuw. Ze hebben een goedgekeurde bewerking op urine, maag en darm. Ze worden ook als wormverdrijvend en, belangrijker nog, kunnen ze worden in hoge doses zelfs aan kinderen en zwangere vrouwen voorgeschreven. De olie gewonnen uit de zaden kan ook worden gebruikt bij het koken, voor salades.

GEBRUIK :

- Alternatieve geneeswijzen gebruikt zaden en olie om de misselijkheid te kalmeren.

- Als wormverdrijvend, een dosis zaden of 30 ml olie per dag gedurende twee weken nemen.

- Zaden verlichten infecties van de urinewegen.

- Rijk aan zink, zouden zij de verbetering van de chronische prostaat en prostaatkanker adenoom te verminderen.

OOGST :

- Pluk de vruchten in de herfst. Verzamel de zaden als de vrucht rijp is.

INSTANDSHOUDING :

- De zaden worden gedroogd en gevlochten voor medisch gebruik, en ook om gegeten te worden.

RECEPT :

- De pompoenpitten worden rauw of geroosterd gegeten. Het kan worden over salades getrooid.

- Rijk aan vitaminen, mineralen en olie, ze hebben vele toepassingen. Gekookt en gekruid met een vleugje knoflook, het vlees van de pompoenpuree doe aan aardappel en wortelpuree denken.

- U kunt de bloemen van de pompoen vullen met vlees of een heerlijke beignet voorbereiden.

 

Het Witte Elfenheksje

potiron garniture 3.JPG

Cucurbita maxima - Cucurbitaceae

 

08/11/2010

Klaproos - Papaverfamilie

coquelicot 2.jpg

De één jarige klaproos komt algemeen in Europa voor op braakliggend terrein, langs wegen en in graanvelden. De wortels zijn slank, zwenken en vezelig. De stengel zijn rechtopstaande, behaard, vertakt, met wit melsap. De bladeren zijn zacht behaard, ingesneden met driehoekig lancet slippen vorm en de onderste zeer sterk ingesneden. De grote eenzame termina bloemen zijn helder rood met een zwarte vlek aan de basis van de bloemblaadjes. Een frisse klaproos bloem geeft een karakteristieke giftige geur van opium indien zij is verfrommeld. Het latex van de plant bevat slechts vier alkaloïden, ee, slijm en anthociaan kleurstoffen. Deze plant is waarschijnlijk een van de beste remedies tegen slapeloosheid en diverse slaapstoonissen. De doeltreffendheid ervan is aangetoond tegen nervositeit, pulmonale slijmvliesontseking, asma, kinkhoest en alle hoest.

GEBRUIK :

- De bloemen worden gebruikt in infusie of siroop (drie of vier snuifjes bloemblaadjes per kopje).

-

-

OOGST :

- De bloemblaadjes en doosvruchten zijn geoogst tijdens de bloei van mei tot juli.

INSTANDSHOUDING :

- Verdeel de blaadjes in dunne lagen en laat ze drogen. Houd ze in een gesloten doos.

WAARSCHUWING :

- De aangegeven doses aanhouden, omdat er risico's van intoxicatie of vergiftiging kunnen zijn.

- Mensen die allergieën aan opiaten geneesmiddelen zullen geen gebruik van klaproos maken.

Het Witte Elfenheksje

coquelicot rouge 2.JPG

Papaver rhoeas - papaveraceae

09/10/2010

Wilde cichorei - Astersfamilie

 

wilde chicoree 2.jpg

 

Wilde cichorei is een overblijvende kruidachtige plant, plaatselijk algemeen maar soms zeldzaam. Ze groeit in Europa langs wegbermen en in woeste gebieden. De stengels zijn stijf, kantig, met talrijke takken, die aan de basis vaak wijd afstaan. De onderste bladeren zijn diep ingesneden, spits getand, de bovenste bladeren zijn kleiner, langwerpig, stengelomvattend en zacht behaard. De helder blauwe bloemen van deze plant staan bijeen in prachtige hoofdjes, die 's morgens om zes uur opengaan en zich in de middag weer sluiten. Ze bloeien van juni tot september. De plant bevat een wit, uitzonderlijk bitter melksap; men doet er ook goed aan de bladeren voor de bloei te oogsten, want later worden ze oneetbaar. De effecten van cichorei is traag en duurt wel enige tijd om het voordeel van een genezing te voelen. Ze doet wonderen als bittere tonic in geval van eetlust, geelzucht, bloedarmoede en de uitbreiding van de galblaas.

GEBRUIK :

- Een kuur doen in de vorm van salades gemengd met paardebloem, romeinse of de eenvoudige sla, een paar weken in het seizoen eten.

- Als u het niet kan gebruiken in deze vorm zullen we gebruik maken van het infuus die worden bereid met 30 gram bladeren per litre water. De wortel heeft dezelfde voordelen, evenals vers of droog geoogst.

- Het gebruik van geroosterde wortel, in hoge doses, is niet wenselijk, omdat in groot hoeveelheden een geelachtige huid kleur geeft.

- Cichorei siroop geprezen voor haar opmerkelijke laxerende en urine dijvend eigenschappen, is voorbereid met het volgende mengsel: wilde cichorei, rogge, gewone duiven kervel, tongvaren, lampionplant bessen en rabarber (gelijke delen). Een infusie bereiden en laten vierentwintig uur treken. We gaan met voldoende rietsuiker siroop of honing verzoeten. Die kan ook aan zeer jonge kinderen gegeven worden.

OOGST :

- De wortels en bladeren worden van mei tot juli geoogst.

INSTANDSHOUDING :

- De wortels en bladeren kunnen gedroogd worden.

- De wortels geroosterd en gemalen zijn alternatief om koffie te maken.

RECEPT :

- Het "witloof" salade wordt door wilde cichoreiwortels in lagen mest in donkere kelder verkregen. Deze cultuur was in Parijs rond het midden van de 19de eeuw sterk ontwikkeld.

- Cichorei gemengd met melk is meer verteerbaar dan koffie.

 

Het Witte Elfenheksje

wilde chicoree 1.jpg

Cichorium intybus - Asteraceae

07/10/2010

Bosaardbei - Rozenfamilie

bosaardbe 2.jpg

De bosaardbei is een meerjarige plant van 10 tot 30 cm hoogte en groeit in de bosse, op helligen in open plekken en langs de wegen, owel in het platte land als in de bergen. In Europa groeit twee soorten bosaardbeien: de muskus (Frageria moschata) en de groene (Frangaria viridis). De generieke naam van aardbei is afgeleid uit het Latijn "Fragrams" en betekent "geurig". De stengel is kort en behaard. De bladeren hebben een zacht groene kleur en zijn drietallig gezaagd en gesteeld. De witte bloemen bloeien tussen mei en juni en hebben 5 elkaar rakende kroonbladeren met talrijke gele meeldraden. De bosaardbeien, zijn eivormig en hebben een rode kleur en een fijne geur als ze zijp zijn. De vruchten zijn heerlijk en voedzaam, rijpen van juni tot juli. Ze bevatten 80 tot 90% water, 6% koolhydraten, 1% eiwitten, anorganische zouten, cellulose, pectine en mineralen (ijzer, calcium, fosfor, kalium). Zij worden voor de inhoud van hun jodium gewaardeerd. 100 g aardbeien bevat tot 100 mg vitamine C, o,1 mg vitamine B en hetzelfde bedrag van vitamine K.

GEBRUIK :

- Diuretica, aarbeien verminderen koorts, stimuleren de spijsvertering, regelen de bloeddruk.

- De aanwezigheid van ijzer beïenvloedt de hematopoiesis.

- De aardbeien worden voorgeschreven in geval van reuma en leverziekte. Met de goedkeuring van de arts, kun je tot 1,5 kg aardbeien per dag eten.

- De jonge bladeren hebben het zelfde genezende effecten.

OOGST :

- Oosgt de aardbeien wanneer ze gemakkelijk van de kelk uitneembaar zijn.

INSTANDSHOUDING :

- De vrucht kan diepgevroren worden.

- De  bladeren en de vruchten kunnen gedroogd worden.

- Gedroogde aardbeien zijn een onderdeel van kruidenthee.

RECEPT :

- Aardbeien worden voor de bereiding van confituren, marmelade, vruchtensappen, siroop, wijnen en likeuren gebruikt.

WAARSCHUWING :

- Bij sommige mensen, veroorzaken aardbeien allergische huidreacties. Ze kunnen door het eten van honing en verse kaas, huidreacties tegengaan.

 

Het Witte Elfenheksje

bosaardbe 1.jpg

Fragaria vesca - Rosaceae

03/10/2010

Valeriaan - Valeriaanfamilie

valériane 1.jpg

De valeriaan ook bekend onder de naam van Katte kruid wortel niet verwarren met (nepata cataria) en geeft een storende geur af, maar toch worden ze gebruikt in de samenstelling van zeker parfums. Katten zijn onweerstaanbaar door haar bladeren aangetrokken, omdat de geur van de plant lijkt aan die van de katers. Om deze reden hebben, vroeger, de heksen de naam van Katte Kruid wortel aan de plant gegeven. Het overblijvende kruid, valeriaan heeft zijn plaats in de tuin. De plant heeft een rechtopstaande, stevige, overlangs gegroefde, holle en nagenoeg onvertakte stengel. De bladeren zijn getande et tegenoverstaande. Kleine witte of roze bloemen zijn verzameld in schermachtige bloeiwijze, de bloemenkroon zijn buisvormig. Valeriaan is een uitstekend kalmerend middel van het zenuwstlsel en een remedie voor de zenuwen crisis, spasmen, hysterie, en voor schrikachtige aanvallen.

GEBRUIK :

- Een infusie van valeriaan kan voorgeschreven worden in geval van een hersenschudding, bij pijnlijk menstruatie en in alle gevallen van slapeloosheid van nerveuze oorsprong.

- Dit kan ook gebruikt om nerveuze hoofdpijn, hartkloppingen, spasmen van de maag en darm krampen worden. ( In alle gevallen waarin spanning en kwetsbarre zenuwen betrokken zijn.)

- Een afkooksel word voor gezichtsbehandelingen, vooral voor acne, huiduitslag en zelfs eczeem gebruikt.

OOGST :

-  Wortelstok met uitlopers en wortels na twee of drie jaar oogsten.

INSTANDSHOUDING :

- Na wassen onmiddellijk aan de lucht od bij zachte wartme in een donker plaats laten drogen.

WAARSCHUWING :

- Niet consumeren met chemische tranquillizers en slaappillen. Nooit meer dan drie weken gebruiken. Valeriaan is zeer actief en zou kunnen in hoge doses, hallucinaties, hoofdpijn en nerveuze bevingen veroorzaken.

 

Het Witte Elfenheksje

valériane 2.jpg

Valeriana officinalis - Valerianaceae

Bieslook Leliefamilie

bislook 1.jpg

Bieslook behoort tot de familie van de ui en knoflook (Allium). Deze soorten, in aanvulling op hun culinaire toepassingen, zijn om hun geneeskrachtige eigenschappen bekend. Hun bladeren bevatten vitamine A en C in grote hoeveelheden, evenals mineralen. De meest voorkomende variëteit (Allium schoenoprasum) draagt mooie bolvormige lila bloeischermen. De bladeren zijn dun en buisvormig, en het kleur varieert van groen tot donker groen. Dit gedeelte van de plant is het meest gebruikt, ze hebben de smaak van knoflook en prei en ze zijn in vele gerechten toegevoegd. De bloem wordt voor zijn decoratief kwaliteiten gewaarderd en in sommige exotische gerechten gebruikt.

GEBRUIK :

- Bieslook versnelt de vorming van de maag sappen, stimuleert de eetlust en verlaagt lichtjes de bloeddruk.

- De verse bladeren verzachten de spijsvertering.

- Bieslook bevordert de elasticiteit van de bloedvaten en houd de vroegtijdige veroudering tegen.

OOGST :

- 4 tot 6 weken na het zaaien en gedurende 9 maanden, indien de plant wordt in een serre of onder glas gekweekt.

INSTANDSHOUDING :

- Gedroogd, bislook verliest veel van haar smaak. Voor het behoud van zijn kleur, laat bij lage temperatuur drogen.

- We kunnen het ook in de diepvriezer bewaren.

RECEPT :

- Verse blaadjes fijn gehaakt kunnen in vele salades toegevoegd worden : Tomaten,komommers, aardappelen en kunnen eieren versieren.

- Omeletten kunnen met bieslook bereiden zijn.

- Bieslook gaat bijzonder goed met verse kaas.

 

Het Witte Elfenheksje

bieslook 2.jpg

Allium schoenoprasum - Liliaceae

30/09/2010

Smeerwortel - Ruwbladigenfamilie

sweerwortel 1.jpg

Deze plant is rijk aan calcium, kalium en fosfor en helpt bij genezing van het bot en het weefsel. Het heeft inderdaad een hoog percetage alantoïne, een stof die de cel voortplantig stimuleert.De bladeren zijn uitgesproken groen en zijn ruw behaard. Ze zijn veel rijker aan eiwitten dan anderen planten. De hoofdwortel kan enkele meters lang zijn om diep vocht en mineralen zoeken die de bladeren en bloemen voeden. De plant vindt gemakkelijk zijn plaats in de bloemperken en grote tuinen. De bloem-vormige klokkentoren van een mooie paarse kleur bloeien in het voorjaar.

GEBRUIK :

- Een toepassing van wortelen is inwrijven op kneuzingen, blauwe plekken en kleine fracturen die geen pleister vragen.

- De zalf van de smeerwortel kalmeert de huid ontstekingen en aambeien (En kan ook door een infusie van de bladeren toegevoegd worden aan badwater voor een behandeling).

- De thee en de infusie van gedroogde bladeren kan maagzweren en keeelpijn ontlasten. Maar recente studies tonen aan dat het gevaarlijk is om deze drank in excessieve hoeveelheden  te consumeren.

OOGST :

- De bladeren en bloemen plukken tussen augustus en september, en de wortels in oktober en november.

INSTANDSHOUDING :

- Was en droog de wortels en de bladeren om infusie te maken.

WAARSCHUWING :

- Tests hebben aangetoond dat de smeerwortel alkaloïden bevat. Bij hoge doses kan schade aan de lever maken. Het is beter de smeerwortel maar voor uitwending ontstekingen gebruiken (niet toe te passen op een open wond) en niet consumeren voor lange periode.

 

Het Witte Elfenheksje

smeerwortel 2.jpg

Symphytum offficinale - Boraginaceae

 

28/09/2010

Witte dovenetel - Lipbloemenfamilie

witte doveln 1.jpg

Vroeger was de dovenetel soms"aartsengel" genoemd. De plant is in vele streken van Europa wijdverspreid. Het groeit in hagen, weiden, langs de paden en water. Deze meerjarige plant groeit vaak naast brandnetels, waarmee ze vaak verward is. Witte boemen met 5 tot 8 bijeen in schijnkransen in de bladoksels, een helm-vormige bovenlip en de onderlip tweelobbig bloeien van april tot november. De stengel is vierkantig, behaard en hol. De bladeren zijn eirond met hartvormige voet, gezaagd, behaard en netelen niet. De denetel is voor de behandeling van gyaecologische problemen gebruikt. Het verlicht de menstruatie pijn en het reguleren van de bloedstroom. Dankzij zijn samentrekkend en zuiverende eigenschappen, de plant wordt ook gebruikt tegen bronchiale catarre, diarree, leverproblemen, jicht en blaasontsteking.

GEBRUIK :

- Voor uitwendig gebruik, deconcentreerd bloemknoppen afkooksel, verlaagt spataderen en aanbeien. Het kan ook voor het wassen in geval van vaginale verliezen gebruikt worden.

- Maak een thee met de bloemknoppen voor diarree, menstruele problemen of lever.

OOGST :

- Verzamel de planten als ze bloeien en de blaadjes als het nodig is.

INSTANDSHOUDING :

- De bloemknoppen laten drogen om theesoorten te maken.

RECEPT :

- Jonge bladeren worden rauw in salades geconsumeerd.

- De ouderen bladeren zijn beste in gekookte groenten gegeten. Hun smaak is aangenaam, maar toch veel minder dan de brandnetels.

- We kunnen een brood maken met gehakte bladeren aan meel vermegen, maar om een zacht deeg te krijgen, moet men wel ze lang kneden. Dit heerlijke groen brood wordt gesneden in mooie plakjes en gegeten met boter.

- De paarse dovenetel ( lamium purpureum ), de gele dovenetel ( l.galeobdolon) en de gevlekte dovenetel (l. maculatum) zijn ook eetbaar en kan op dezelfde manier gekookt worden.

 

Het Witte Elfenheksje

witte doveln 2.jpg

Paarse dovenetel - Lamium purpureum - Labiatae

23:42 Écrit par Nadine dans Nederlandse tekst | Lien permanent | Commentaires (1) |  Facebook |

26/09/2010

Longkruid - Ruwbladigenfamilie

longkruid 1.jpg

Komt oorspronkelijk uit Midden-Europa en Kaukasus, het longkruid is een schaduw plant en groeit op koelte en vochtig plaatsen. Het is okk vaak in de tuinen geteeld. Er zijn verschillende siersoorten, zoals de "Sissinghurst white" met witte bloemen. De vijf kroon bladig bloemklokjes zijn gegroepeerd aan de top van de stengels, eerst rood en later blauw paars kleur. De naam van de plant komt van de Latijnse "Pulmones" dat "long" betekend. De witte vlekjes riepen het beeld op van door tuberculose aangetaste longen. Deze plant is gunstig voor behandeling van chronische bronchitis, keelpijn en brochiale slijm. Geassocieerd met het klein hoefblad(Tussilago farfara), dat helpt bij aanhoudende hoest, kinkhoest en astma. Voorheen, was de plant nodig om spugen van tuberculose tegen te gaan.

GEBRUIK :

- Een infusie maken van gedroogde bladeren met een beetje honing en 3 of 4 kopjes per dag driken in geval van bronchitis, hoest, keelpijn en andere aandoeningen aan de luchtwegen.

OOGST :

- Verzamel de gehele planten op het einde van de lente en de bladeren als het noodzakelijk is.

INSTANDSHOUDING :

- Droog de planten in de schaduw om er infusies van te maken.

RECEPT :

- De bladeren van het longkruid hebben een zoete en aangename smaak die doet aan de smeerwortel (Officinale Syphytum) en de bernagie (Borago officinalis) denken.

- Gebruik jonge bladeren in salades en in anderen gekookte groenten op verschillende manieren: in gestoomde, soepen en stoofschotels.

- Bloemen maken mooie versieringen op koude gerechten.

- De plant is ook een van de ingrediënten die bij de samenstelling van Vermout, een aperitief op basis van wijn met een bitter tonicum planten smaakt.

WAARSCHUWING :

- Het gebruik van de plant is in zekere landen verboden.

 

Het Witte Elfenheksje

longkruid 2.jpg

Pulmonaria officinalis "Sissighurst white" - Boraginaceae

25/09/2010

Maarts viooltje - Viooltjesfamilie

violette 3.jpg

Het maarts viooltje is een kleine vaste plant, lichtelijk behaard, ze vormen min of meer uitgebreide kolonies. Het maarts viooltje heeft mooie geurige bloemen van maarttot mei. Het groeit spontaan in het kreupelhout, aan de rand van de bossen, in frisse bossen, aan de rand van de schaduwrijke paden, in de heggen en gazons. De bloemen hebben vijf bloemblaadjes, donker paars of wit, de twee bovenste zijn achteruit gebogen. De bladeren zijn hartvormig afgerond met een gekartelde rand en een lange bladsteel. Door hybridisatie, gaf het maarts viooltje geboorte aan de "Parma" viooltje. De kleine bloemen met een heerlijke geur, is een verzachtend en slijmoplossend middel. De bladeren zijn zeer rijk aan provitamine A en vitamine C. Ze bevatten ook mineralen en zouten evenals de bloemen, en een groot deel plantenslijm.

GEBRUIK :

- Een infusie, maarts viooltjes kan voor de behandeling van bronchitis en luchtpijpontsteking nuttig zijn.

- Het maarts viooltje verlicht hoest, astma, catarre, en mond infecties.

- Stroop, uit zijn wortels, kan als een purgatief middel voor de kinderen dienen.

OOGST :

- De bloemen plukken van maart tot mei. De bladeren worden geoogst bijna het hele jaar, kies ze zonder hun stengel, die een beetje te hard is.

INSTANDSHOUDING :

- Liefst verse bladeren en bloemen gebruiken. Maar het kan gedroogd worden voor het gebruik gedurende het gehele jaar.

RECEPT :

- De bladeren zijn mals. U kunt ze rauw eten, toegevoegd aan salades.

- Gestoofde gesneden en gemengd met aardappelpuree en geraspte kaas - gegrattineerd in de oven - de bladeren zijn een heerlijke schotel.

- Met bloemen, kun je confituren bereiden, koud voorgerecht en salades versieren, smaak aan dessert geven.

- Konfijten bloemen dienen om gebakjes en pralines te versieren.

WAARSCHUWING :

- Bij hoge dosis, de plant kan door de inhoud van violine misselijkheid geven.

 

Het Witte Elfenheksje

violette blanche.jpg

Viola odorata - Violaceae

22/09/2010

Gulden sleutelbloem - Sleutelbloemfamilie

gulden sleutelgloem 1.jpg

Vroeger was de gulden sleutelbloem algemeen vrij, maar is nu uit vele gebieden verdwenen door het gebruik van chemische stoffen en overdreven oogsten. Als u wilt ze voor het culinair of medicinale planten gebruiken, laat de plant in een kruidentuin groeien. De gulden sleutelbloem is een mooie plant met heldere gele bloemen en heeft de vorm van klokjes. Het geurige scherm vormige bloemen staan boven aan een lange stengel en kijken naar dezelfde kant. Ze zijn heliotroop ( de bloemen draaien met de zon). De wortel van de gulden sleutelbloem bevat saponine, een krachtige slijmoplossend, en word voor de behandeling van chronische bronchitis en erg vette hoesten gebruikt. Het zou ook een uitwerking op reuma hebben en diureticum zijn. De bladeren hebben een gelijksoortigheid met de wortels, maar met minder krachtig effect. De bloemen zijn kalmerend, anti spasmodisch en antiontsteking. Daarom zijn ze aanbevolen in geval van overwerk, slapeloosheid, angst, hoofdpijn, overbelasting, zenuwachtige spasme van de maag, constipatie, asma en allergie. Gulden sleutelbloem olie (die wordt verkregen door bladeren aftreksels, bloemen en verse wortels gedurende enkele weken, in de zon, in een goed afgesloten pot) verlicht zwellingen en kneuzingen pijn.

GEBRUIK :

- Een thee van de wortels drinken, tegen bronchitis en hoesten.

- In geval van overbelasting en slapeloosheid, een thee gemaakt met verse of gedroogde bloemen.

- Een kompres op het hoofd gebruiken in geval van migraine.

- Op blauwe plekken en kneuzingen, zich gulden sleutelbloem olie inwrijven of pappen van heet gekookte bladeren gebruiken.

OOGST :

- Kies de bloemen als ze open zijn, de bladeren in de lente en de wortels in de herfst.

INSTANDSHOUDING :

- De bloemen en de wortels drogen om thee of in anderen preparaten te gegruiken.

- De bloemen worden ook konfijten.

RECEPT :

- De jonge bladeren zijn rauw gegeten, toegevoegd aan salades.

- De ouderen bladeren worden als groente of in de soep gekookt.

- Konfijten bloemen kunnen voor het decoreren van taarten gebruikt worden.

- De bloemen dienen ook om de gulden sleutelbloem wijn te maken.

WAARSCHUWING :

- Niet nemen tijdens de zwangerschap, indien u allergisch bent aan spirine en tijdens de behandeling met antistolling therapie.

- Bij hoge doses, kan diarree en braken veroorzaken.


Het Witte Elfenheksje

gulden sleutelbloem 2.jpg

Primula veris - Primulaceae

21/09/2010

Hondsdraf - Lipbloemenfamilie

hondsdraf 1.jpg

Hondsdraf heeft geen gemeen met klimop. Het is een labiacae, zeer vaak in de bossen, tuinen en boomgaarden, waar hij groeit in de beschutting van bomen. Tot de 13de eeuw, voordat hop tot universeel ingrediënt werd gebruikt om smaak van bier te geven met een zekere verbittering, en ter verduidelijken, anderen planten, zoals hondsdraf heeft deze rol gespeeld. Hondsdraf is een oude medicinale plant waarvan het gebruik is verloren gegaan met de tijd. De plant heeft een effectiviteit bij longziekten en heeft ook samentrekkend zure en scherpkwaliteiten . De plant werd veel uitwending gebruikt, in afkooksel sappen om abcessen te rijpen, zweren en wonden behandelen. Hondsdraf is een opmerkelijke werking op de borst, het stimuleren van bronchiale en heeft de grootste invloed op astma, oude hoest en catarre, met vers sap van de plant. Hij is ook voor de behandeling van maagzwakheid, urine stoornissen en vaginale verlies gebruikt.

GEBRUIK :

- De verse bladeren worden in pap op steenpuisten en abcessen gebruikt.

- De thee van uitgeperst sap is aan te bevelen voor de behandeling van ontsteking van de slijmvliezen, neus en keel, of door spoelen of gorgelen.

- Wij bereiden een thee met twee theelepels gedroogde planten per kop water. Intrekken 10 minuten en drinken 3 of 4 kopjes per dag. Het is altijd beter een paar snuifjes anijs of andere geurig kruid ter ondersteuning van de hondsdraf toe te voegen gezien dat de smaak een betje bitter is.

OOGST :

- Verzamel de planten terwijl ze bloeien in de ochtend nadat de dauw verdampt is, en laat ze drogen in een donker plaats op een muskietennet.

INSTANDSHOUDING :

- Bewaar het in een glazen pot weg van licht en vocht.

RECEPT :

- De plant zal van groot nut zijn tijdens de hittegolf periode, want het is een heel verfrissent plant, een thee dat je kunt warm of koud drinken, met een beetje honing. Laat u niet intimideren door de olieachtige verschijning van de drank, het is de rijke essentiële olie van de plant dat u ziet.

- De jonge bladeren en bloemen van hondsdraf worden gegeten in salades. Voeg ze een beetje toe, hun sterke aroma kan de delicate smaak van de andere salades maskeren.

 

Het Witte Elfenheksje

honsdraf 2.jpg

Glechoma hederacea - Labiatae

20/09/2010

Madeliefje - Composietenfamilie

 

madeliefje 2.jpg

 

Het madeliefje is een van onze bekendste bloemen en de meeste voorkomende. Ze bloeien in kolonies en maken soms voor vele maanden grote bloemmotieven tapijt. De wetenschappelijke naam betekent "mooi". De bloem is in algemeen gekweekt als sierplant voor de tuinen. Madeliefjes bloeiwijze zijn van samengestelde bloemen gemaakt, die "het hoofd" word genoemd. Ze zijn samengesteld uit vele tongvormige witte bloemen aan de boorden in het midden van kleine geel goud bloemen buis strak tegen elkaar. De bloem doe zich vroeg open en sluit zich alleen bij schermering. Op bewolkt of regenweer, blijven ze gesloten. Maar wanneer een straaltje zon schijnt, ze gaat open en beweegt naar het licht. Het madeliefje is al lange tijd erkend voor zijn talrijke geneeskrachtige eigenschappen. Bladeren en bloemen knoppen bevatten tannines, saponines, slijm en essentiële olie. Al deze onderdelen zijn in aanzienlijke mate en in een tonicum, slijmoplossend en bloedzuiverend.

GEBRUIK :

- Het madeliefje is tegen ontstekingen en bloedduitstortingen bekend.

- Het is ook effectief voor verlichting van kneuzingen en verstuikingen.

- Zijn eigenschappen als slijmoplossend helpt hoesten en catarre behandelen.

- Theeaftreksel drinken, helpt het elimineren van toxine en organisch afval.

- Madeliefje aan het bad water toegevoegd, bieden een aangenaam gevoel van frisheid.

- Momenteel word andere therapeutische toepassingen gezocht, onder anderen behandeling  van Aids.

OOGST :

- De bladeren worden gedurende het hele jaar en de bloemen bijna het hele jaar geoogst, zelfs als het zelden winter zijn.

INSTANDSHOUDING :

- De bloemen en bladeren kunnen opgeslagen en gedroogd worden.

RECEPT :

- Jonge verse bladeren geven een enigszins zure smaak aan salades. In kleine hoeveelheden gebruiken, omdat ze een licht prikkelende smaak hebben en het kan de keel irriteren.

- De bladeren worden gekookt om soepen gereed te maken, ze zijn ook heerlijk met een witte saus.

- De bloem is een prachtig versiering in salades.

- U kunt ook een drankje maken bij zoete thee te laten fermenteren.

 

Het Witte Elfenheksje

madeliefje 1.jpg

Bellis Compositae

18/09/2010

Tovelhazelaar - Hamamelidacefamilie

tovelhazelaar 2.jpg

Deze heesters bloeien in de herfst. Op het ogenblik dat de bladeren uitvallen, bloeien kleine gele bloemen. Ze worden gevolgd door bruine vruchten met witte eetbare zaden. Wanneer ze rijp worden ze geweldig uit de schelp geworpen. Het vertaling van de naam hamamelis betekend "toverhazelaar". Zijn gespleten takjes lijken op die van de hazelaar en worden als wichelroedes gebruikt om water en goud te vinden. Deze rustiek kleine geneeskrachtige boom, bestaat ook gecultiveerd in onze tuinen. De toverhazelaar worden in dermatologie gebruikt voor behandelingen van eczeem en huidletsels, met inbegrip van de gebarsten huid, verbrand door de zon, fakkels en kneuzingen. Het is ook een geneesmiddel voor de behandeling van kleine bloedvaten en de inwendig en uitwendege bloeding. Tot slot, het word gebruik in gevallen van diarree en infecties van ogen.

GEBRUIK :

- Op spataders,gebruik 20ml schors tinctuur verdund met 100 ml koud water.

- Wrijf insectenbeten, huidirritaties en kneuzingen met gedistilleerd sap van de toverhazelaar (hamamelis water)

- Op aambeien, zalf gemaakt van schors, gebruiken.

- Gebruik een infusie van bladeren lotion voor de behandeling van tumoren en cysten, en ogenbad voor ooginfectie.

OOGST :

- Verzamel de bladeren in de zomer, twijgen of schors in het voorjaar.

INSTANDSHOUDING :

- Droog de bladeren in de schaduw. De schoors kan ook gedroogd worden.

WAARSCHUWING :

- Niet te gebruiken zonder het inwinnen medisch advies. Tinctuur schors van bladeren kan allergische reacties aan de huid veroorzaken. De vluchtige olie van toverhazelaar kan schade aan de huid veroorzaken.

Het Witte Elfenheksje

tovelhazelaar 1.jpg

Hamamelis virginiana - Hamamelidaceae

17/09/2010

Gewoon speenkruid - Ranonkelfamilie

speenkruid 2.jpg

De bloemen van het gewoon speenkruid lijken op die van de boterbloem, maar hebben meer bloemblaadjes en minder kekbladeren. Zijn bladeren bootsen die van de klimop na. De plant komt algemeen voor op beschaduwde en vochtige grond. Ze vormen fijn gebloemde tapijt, het is vaak beschouwd als een onkruid in tuinen waar ze groeien tussen andere planten. Bij slecht weer blijven de bloemen gesloten, maar zodra de zon schijnt spreiden de kroonblaadjes zich stervorwig uit.

GEBRUIK :

- De bladeren worden in farmaceutische bereidingen als ontlasten gebruikt.

- Het gewoon speenkruid was ooit bekend om de wratten te behandelen.

- De bloemknoppen, rijk aan vitamine C, werden verbruikt in de strijd tegen scheurbuik.

- Zoals allen ranunculaceae is het gewoon speenkruid giftig maar zodra de planten gedroogt worden ze vrijwel onschadelijk.

- Kompressen, in een afkooksel van 40 gram blaadjes per liter water, nat maken en gebruiken op spataderen en aambeien om ze te verlichten.

WAARSCHUWING :

Alle ranunculaceae zijn toxische planten en het gewoon speenkruid is geen uitzondering, die heeft zoveel moleculen waarvan zelden protoanemonine, een stof die veroorzakt hevige spier contracties, bloedige kolieken, ademhaling en hartsproblemen. Ik raad u ook ze niet te oogsten.

 

Het Witte Elfenheksje

speenkruid 1.jpg

Ranunculus ficaria - Ranunculaceae

16/09/2010

Klein hoefblad - Composietenfamilie

 

hoefblad 1.jpg

 

Het klein hoefblad, een kruidachtige plant, vormen grote kolonien, en groeit vanzelf in houtwallen, akkers, braakliggende grond, aan de rand van bossen, op hellingen en wegbermen. Het bloeit  van maart tot mei. De goudgele bloemen zijn in een enkele bloem op de top van de stengels aanwezig. Ze worden gevolgd door rozetten van bladeren met lange bladsteel. De opgerichte roodachtige bloemstengels, zijn bedekt met vlezige schubben. De wetenschappelijke naam van het klein hoefblad komt van Latijn "Tussis agere" wat betekent " verdwijnt de hoest".

GEBRUIK :

- In combinatie met andere planten, zoals rozemarijn, tijm en lavendel, in de vorm van tabak gras, het klein hoefblad is vooral effectief voor de behandeling van astma , catarre vergezelt door hoesten, en heesheid en anderen aandoeningen van de luchtwegen.

- Dankzij kalmerend effect op de slijmvliezen, het kan ook nuttig zijn in gevallen van gastritis.

- In uitwendige applicatie, wij bevelen u een mix van vers gemalen bladeren en honing aan, om de huidirritaties, wonden, spataderen te kalmeren.

- Bladeren en bloemen genomen als thee zijn een effectieve oplossing voor het behandelen van hoesten, bronchitis, laryngitis en andere infecties van de luchtwegen.

OOGST :

- Verzamel de bloemen in maart of april voor de volle bloei en de bladeren van mei tot juli.

INSTANDSHOUDING :

- Droog de bladeren en bloemen in de zon of in een verwarmde kamer die goed geventileerd is. Bewaar ze in een luchtdichtpotje voor de winter.

RECEPT :

- De gefermenteerde bloemen worden gebruikt om wijn te maken.

- Rauw, stengels en bloemen knoppen toevoegen aan salades. U kunt ze ook koken in een beetje boter, of water.

- Zeer jonge bladeren zijn met hun stengels rauw gegeten, maar ze worden snel rubberachtig.

- Echter, ze zijn een lekker groente, maar ze moeten lang koken om zacht te zijn.

- Gekookte wortels in water worden een soort gerst suiker.

- De volwassen bladeren gedroogd en gebrand, produceren as dat kan als een zout vervanging gebruikt worden.

WAARSCHUWING :

- De behandeling na 3 of 4 weken niet verlegen. Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en mensen met een leverziekte.

 

Het Witte Elfenheksje

hoefblad2.jpg

Tussilago farfara - Compositae

14/09/2010

Bourenwormkruid - Composietenfamilie

bourenwormkruid 1.jpg

Oorspronkelijk uit Europa, men vindt het boerenwormkruid langs wegen en dijken, op puinhopen en dergelijke. We kunnen ze ook als sier- of medische doeleinde in de tuin laten groeien.De botanische naam  is afgeheid uit het Grieks "Tanao" wat betekend " ouderdom", waarschijnlijk omdat de bloemen langzaam verwelken. Het boerenwormkruid is een overblijvend kruidachtige plant en verspreidt een geur die aan kamfer doet denken. De stengels is vertakt, hoekig gegroefd, hol en bebladerd. De plant kan tot 1.50 m hoogte groeien. De bloemen goudgeel in dikke gesteelde hoofdjes met een leerachtig omwindsel, zijn dicht opeen geplaatst in een scherm vormige pluim. Alle bloemen zijn buisvormig. De bladeren zijn groot, fijn verdeeld met gezaagde slippen. Boerenwormkruid bevat vluchtige olie rijk aan thujon, vetten, citroenzuur, boterzuur, oxaalzuur, looistof, hars, vitamine C en mangaan. Maar deze plant is giftig als deze word in grote hoeveelheden genomen. Behalve als middel tegen wormen kan het kruid heilzaam werken bij stoornissen in de bloedsomloop. Het is ook in geval van gebrek aan eetlust, hysterische stoornissen , koorts en geelzucht gebruikt. Bij spataderen kan het gekneusde blad in omslagen worden. Het is ook effectief in het wegwerken van luizen vlooien en andere parasieten.

GEBRUIK :

- Kleine recept voor de strijd tegen luizen :

Lavendel azijn.

100g g lavendelbloem

50 g munt bladeren

50 g bloemen van boerenwormkruid

200 g azijn

- Maak een afkooksel met azijn en al de planten en zeeft het.

- De hoofdhuid met deze lavendel azijn masseren.

- De thee van bloemhoofdjes, met veel suiker gedronken, verbetert de spijsvertering.

- Spoelen met een aftreksel van boeenwormkruid kan kiespijn verminderen.

OOGST :

- Verzamel de bloemenknoppen in de zomer, het plukken van bloemen en bladeren van mei tot oktober, en wanneer het nodig is.

INSTANDSHOUDING :

- Het boerenwormkruid in bossen binden en op zolder of waar ook dan in huis te drogen hangen.

RECEPT :

- Jonge blaadjes fjngehakt geven een aangenaam smaak aan allerlei nagerechten ( gebak, pannenkoeken, puddingen).

- Ze zijn gebruikt om smaak aan sommige likeuren te geven.

- Met veel suiker toe te voegen kan het boerenwormkruid de smaak van kruidenthee van munt of andere kruiden versterken

- De bladeren eerst laten weken in koud water om de bitterheid van het boerenwormkruid te verwijderen, kunnen voor een bereiding van een verfrissend drankje met citroensap en honing gebruikt worden.

- Een bos boerenwormkruid aan het plafond hangen, verjaagt de muggen, in de kasten houdt het de motten weg en onder de matras of in de hondenmand de vlooien.

WAARSCHUWING :

- Onder medisch toezich gebruiken. Niet nemen tijdens de zwangerschap. In sommige landen het gebruik van boerenwormkruid, en bijzonder zijn essentiële oliën, word gecontroleerd. In hoge dosis is het boerenwormkruid gevaarlijk omdat het kan convulsie en vergiftiging leiden.

Het Witte Elfenheksje

bourenwormkruid 2.jpg

Tanacetum vulgare - Compositae                   

11/09/2010

Oost-Indische kers - Klimkersfamilie

 

oost hindish 1.jpg

 

De éénjarige kers is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Het gewas wordt in allerlei varië teiten voor de siertuin gekweekt. De wetenschappelijke naam, "Tropaelum majus" heeft een Griekse afkomst en komt uit "trofee". De plant heeft grote, ronde bladeren met golvende randen en een lange steel niet in het centrum geplaatst. De stam is glad, en is uitstekend te eten. De vruchtjes kunnen worden gebruikt als "kappertjes" als ze worden ingelegd in azijn. De bloemen hebben vijf bloemblaadjes, geel, rood of orange. De Oost-Indische kers heeft en tonicum actie op het lichaam en word als een afrodisiacum verondersteld. De plant heeft ook geneeskrachtige waarde. Het word voorgeschreven voor de bestrijding van bepaalde infecties van de luchtwegen, urine of genitale. De bladeren zijn rijk aan vitamine C en gegeten in salades. Ze zouden tegen verkoudheid, griep en andere winter ziekten bewaren.

GEBRUIK :

- De infusie van Oost-Indische kers - bloemen, bladeren en /of zaad (enkele lepels op een liter water) -verlicht luchtwegen aandoeningen.

- In uitwendig gebruik, het huidirritaties en kneuzingen kan behandelt zijn.

- De antiseptische en het diureticum behandeld en regelt bepaalde aandoeningen bij het plassen en urineren.

- De Oost-Indische kers bevat een werkzame stof die in contact met water werkt als een antibioticum.

OOGST:

- Bloemen en bladeren plukken in de zomer en onmiddellijk eten.

- U kunt ook het sap van de Oost-Indische kers gebruiken.

RECEPT:

- In de zomer de kleurrijke bloemen sieren salades en geven ook een peperige smaak.

- Fijne gehaakte bloemen kunnen met verse kaas gegeten worden.

- De bloemknoppen en zaden geven een aangename smaak aan azijn.

 

Het Witte Elfenheksje

oost hindishe 2.jpg

Tropaelum majus - Tropaeolaceae

10/09/2010

Bernagie - Ruwbladigen

 

bernargie 1.jpg

 

Deze plant wordt geacht om moed te bieden aan degenen die consumeren ze, terwijl een goede dosis geluk. In de middeleeuwen, de stijgbeugels van vertrekkende kruisvaarders in Jéruzalem, werden versierd met bernagie. Het groeit in tuinen verwilderd op puin en onbebouwde grond. Het is een eenjarige plant stijf behaard, de stengel is dik en vertakt. Toen de ovale bladeren, bedekt met stijve haren worden verpletterd, smaak ze aan komkommer. De hele mooie helder blauw bloemen hebben gediend als model voor wandtapijten en versiering van de Middeleeuwen boeken. Het is een geneeskrachtige plant en versierd terwijl onze tuinen met smaak. De bloemen en jonge bladeren van de bernagie zijn eetbaar. Ze bevatten voornamelijk slijm (30%), hars, appelzuur en citroenzuur, looistoffen, saponinen, het pigment anthocyanin en mineralen (kalium, calcium, mangaan). Vitamine C is te vinde in verse bladeren (tot 20 mg per 100 gr van de bladeren). Het kruid werkt ontgiftend, bloedzuiverend en eetlustopwekkend en bovendien versterk het hart en de klieren.

GEBRUIK :

- De bladeren worden gebruikt als kompres om blauwe plekken en kneuzingen te verlichten.

- De infusie van de bloemen wordt verkregen met een theelepel per kop, drie kopjes per dag minimum. Dit infuus moet door een fijne doek gefilterd worden om de irriterende haren te verwijderen.

- In geval van bronchitis, griep, longontsteking, we krijgen uitstekende verheven kruiden eigenschappen met een combinatie van bernagie, kamille, papaver, rozemarijn en duivenkervel. Verzoet met een goede witte honing.

- Thee van ongeveer 50 gram per liter water helpt tegen blasontsteking. Een wat slapper aftreksel werk gunstig bij griep en geelzucht.

OOGST :

- Kies de bladeren van de lente en de zomer, wanneer de plant aan het bloeien is. De bloemen worden geplukt wanneer ze open gaan.

INSTANDSHOUDING :

- Vers geplukt, de bernagie verlies vlug zijn eigenschappen. Bloemen en bladeren worden gedroogd.

RECEPT :

- Wij gebruiken fijngehakte verse blaadjes om smaak in tomaten, aardappel en komkommer salades.

- Jonge verse blaadjes parfumeren  munt drank of cocktails.

- De bloemen versieren de vrucht soepen, salades schotels.

WAARSCHUWING :

- Er is een risico om huidirritatie en allergieën krijgen met gebruik van deze plant. Bij elke bereiding zorgvuldig filteren om haren te verwijderen. Bij drogen verliest de plant zijn eigenschappen

Het Witte Elfenheksje

bernargie 2.jpg

Borago officinalis - Boraginaceae

07/09/2010

Goudsbloem - Composietenfamilie

goudsbloem 1.jpg

De goudsbloem wordt voor zijn mooie kleuren en voor de praktische toepassingen gekweekt. Deze decoratieve plante bloeien bijna voordurend. De oranje bloemen hebben een diameter van 5 tot 7 cm en de bloemblaadjes doen ons aan het madeliefje herinneren. De bladderen zijn geurige, langwerpig en middelmatig groen. De Romeinen waren overtuigd dat de goudsbloem bloeide aan het begin van elke maand daarom hadden ze de Latijnse naam "Calendula" gegeven : dat wil zeggen kalender. Het wordt in de keuken en de geneeskunde gebruikt. Militaire artsen hebben op verschillende tijdstippen de goudsbloem gebruikt om infecties en wonden op de veldslag zuiver maken.

GEBRUIK :

- Het wordt als zalf, tinctuur en homeopathische voorbereiding gebruikt.

- Vermoeide of geïrriteerde ogen worden met een oogdouche van goudsbloem berust.

- Een inwending gebruik kalmeert zeker intestinale irritatie.

- Het bevordert ook zweten en reinigt het lichaam.

- Het heeft de neiging om blauwe plekken te verminderen en de jeuk veroozaakt door bepaalde schimmels te kalmeren.

- U kunt infusies met gedroogde bloemblaatjes maken.

OOGST :

- Pluk bloemen in de vroege ochtend voordat ze volledig open zijn, tussen juli en oktober.

INSTANDSHOUDING :

- De goudgele bloemblaadjes bevatten bitterstof en heel veel vluchtige olie. Ze kunnen vers maar ook gedroogd worden gebruikt.

- Allen de lintbloempjes worden gebruikt. Nadat de bloemen in hun geheel zijn gedroogd, de harten worden verwijderd.

RECEPT :

- De bladeren zijn toegevoegd aan gestoofd vlees en salades.

- De bloemblaadjes, in poedervorm, kan rijst op een saffraan manier kleuren.

- Gebruik de hele bloemblaatjes in salades of gehakt met eieren, in groente puree, in soepen of sausen.

- In bepaalde streken van Frankrijk, zijn de jonge knoppen van de goudsbloem toegevoegd aan azijn.

WAARSCHUWING :

- Niet de goudsbloem " Calendula officinalis" verwarren met het veld goudsbloem (Calendula arvensis) en het moeras boterbloem, zwak giftig.

- Zwangere vrouwen of moeders die de borstvoeding geven moeten zich van het inwendig gebruik van goudsbloem onthouden ( niet oraal gebruik).

 

Het Witte Elfenheksje

goudsbloem 2.jpg

Calendula officinalis - Compositae

05/09/2010

Paardebloem - Composieten familie

paardebloem 1.jpg

De paardebloem is een van de meest bekende wilde plant. De plant is als een urinedrijvend middel beschreven. De plant heeft een bitter tonicum die bloedzuiverend en laxerend is. In de volksgeneeskunde werd het ook gebruik om pleisters of kompres om eczeem en andere huidziekte te behandelen. De bladeren zijn rijk aan proteïnen, provitamine A en vitamine C. Ze bevatten ook vitamine B1, B2, E en verschillende mineralen. De wortel bevat tannine, inuline, een bitter stof en rubber. De bladeren zijn onbehaard, langgerekt en gesneden in zaagtand. Helder gele bloemen die uitsluitend uit lintbloemen bestaande hoofjes op een lange uit de wortelstok ontspringende holle bloemsteel. De wortel is lang en draaiende, de dikte van een vinger, roodbruin buiten, wit en melkachtige binnen in. De vruchten zijn langwerpig dopvruchten, gestreept, bekroond door een vederlichte pluim om de vlucht op verre afstanden te verspreiden.

GEBRUIK :

- De bladeren en de wortels worden in infusie en van een afkooksel gebruikt, ze worden als een sterke bittere tonic, diureticum, galgang en zuiverend beschouwd.

- De infusie wordt met 30 tot 60 gram vers of gedroogde bladeren per liter water bereid.

-Het afkooksel wordt met 50 tot 60 gram fijngehakte wortels per liter water. We laten een paar minuten koken. De infusie zoals het afkooksel wordt in de loop van de dag genomen. Drie tot zes koppen, met rozemarijnen honing gezoet.

- Als bloed zuiveraar, krijg je opmerkelijke resultaten om het wegnemen van eczeem, steenpuisten,zweren en andere onmogelijke huiden problemen.

- We zullen met veel succes paardebloem tegen geelzucht, verschillende aandoeningen van de lever en galblaas, stoornissen in de bloedsomloop constipatie, slechte eetlust, adverkalking, diabetes, maag pijn, jicht, reuma en nieren luiheid gebruik maken.

OOGST :

- De bladeren worden bijna het hele jaar geplukt, maar ze zijn vaak malser en minder bitter in het vroege voorjaar.

- De knoppen en de bloemen zijn in het voorjaar en de zomer verzameld.

- Oogst de wortels in de herfst.

INSTANDSHOUDING :

- De bladeren en de wortels kunnen gedroogd worden.

- De bloemenknoppen zijn in azijn bewaard.

RECEPT :

- In de keuken worden vooramalijk jonge paardebloemen bladeren gebruikt. Hoe jonger ze zijn, zijn ze smaakvol en mals. Bescherm tegen het licht, de bladeren zijn dan verkleurd en smaken beter, omdat ze hun bittering hebben verloren. Ze worden in salades gegeten of in kleine hoeveelheiden in sauzen en soepen met voorjaar kruiden toegevoegd.

- Paardebloem wortels worden gekookt en gegeten als groente.

- Met de bloemen, bereiden we stropen en wijnen.


Het Witte Elfenheksje

paardebloem 2.jpg

Taxaxcum officinale - Compositae